AFERA CRNI FONDOVI TRESE HDZ

Kosor: Ne vjerujem da iz USKOK-a cure informacije. Šeks: Afera je napuhana, iskaz nije vjerodostojan

 Bernard Čović/Cropix

VIROVITICA/OGULIN - Ne vjerujem da je iz Uskoka iscurila informacija kako je samo pitanje dana kada će protiv HDZ-a biti podignuta optužnica, izjavila je premijerka Jadranka Kosor u Virovitici gdje je otvorila obnovljenu zgradu bivše vojarne za potrebe budućeg veleučilišta.

- To zaista zaprepašćuje, ja to ne vjerujem, a ako imate dokaz za to, onda bih molila da ga predočite", rekla je Kosor.

Upozorila je da ni jedna informacija iz niti jedne istrage ne bi smjela biti dostupna javnosti.

- To je protuzakonito i protuustavno. Vlada će se Vlada potruditi doznati što se događa i tko to eventualno daje iskaze koji u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti, rekla je Kosor.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks u svojem govoru na proslavi Dana Ogulina nije se mogao ne dotaći teme o korupciji, no o aferi "crni fond" koja potresa njegov HDZ govorio je samo u kontekstu podmetanja premijerki i predsjednici stranke kao odgovor na njezinu "djelotvornu, učinkovitu i ubojitu borbu protiv korupcije".

- Borba protiv korupcije, napose političke korupcije je alfa i omega hrvatske državne politike. Korupcija je rak rana svakog društva pa i hrvatskog. Sada kad se ta borba kojoj je predsjednica Vlade širom otvorila prozore da se ona vodi nesmiljeno, bespoštedno protiv bilo koga, nastoji kompromitirati i zacrniti tako što će se oklevetati ljude koji su glavni nositelji borbe, predsjednicu Vlade i Vladu, pokušavajući prebaciti odgovornost i skinuti pozornost sa stvarnih, odgovornih nositelja korupcije na borce protiv korupcije - izjavio je novinarima šeks.

Na pitanje tko su oni, tko podmeće klipove i tko muti vodu odgovorio je: Pogledajte tiskovine i elektroničke medije pa ćete vidjeti koliko je široka lepeza onih koji iz različitih motiva i razloga ne žele da primat u toj bitci protiv korupcije ima HDZ, Vlada i predsjednica Vlade koja je prva u ovoj modernoj povijesti djelotvorno, učinkovito i ubojito provela borbu protiv korupcije. Oni kojima se to ne sviđa, koji to žele omalovažavati i nju kao pravog borca protiv korupcije umrljati i staviti je u korupcijsko blato.

Na novinarsko pitanje hoće li ta događanja našteti stranci Šeks je pozvao institucije pravne države da otkriju kako je iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević dospio u javnost.

- Ovo je takozvana napuhana afera u ogromnoj mjeri jer su u javnost procurile nevjerodostojne izjave, postavlja se pitanje odgovornosti onih koji te informacije, službene tajne, puštaju u javnost, koji čine nepopravljivu štetu i tim ljudima i hrvatskom društvu, pravosuđu, svima. To su pokušaji, uvijek je bilo u ovih 20-ak i više godine pred svake izbore, pred svake određene stranačke sabore, kongrese, bilo je pokušaja kompromitacije pojedinih čelnika HDZ-a, izmišljanja afera, raskola. Ne mogu odgovarati na hipotetička pitanja, ocjenjivati i procjenjivati jesu li medijski natpisi istiniti. Nije moguće, mislim da je to iznuđena konstrukcija, a sama činjenica da je gospođa dopisivala imena predsjednice stranke i Vlade, dopisivala da se radilo o novcima koji su za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor, zakopala pa iskopala pa upisivala imena, samo taj način a u prvim iskazima ni riječi o tome, govori o krajnjoj nevjerodostojnosti.

S tim da nemamo ni službene potvrde, to što se prenosi, ili Večernji ili Jutarnji, da sadržaj njezinih navodnih izjava nije nigdje verificiran, nije izašao da se vidi taj zapisnik, a ovi maheri koji manipuliraju s time imaju svoje. Ključno je pitanje odgovornosti onih koji dopuštaju da oni koji su one koji su vezani zaštitom službene tajne dozvolili da sadržaj curi u javnost. Istrage su tajne i iznositi sadržaj tajnih istražnih dokumenata je kazneno djelo. I na policiji je i na Državnom odvjetništvu da otkriju i progone one koji čine te vrste kaznenih djela. Ne radi se o novinarima, na njima ostaje etička odgovornost a kaznena na akterima koji su došli u posjed tih informacija koje imaju oznaku službene tajne i s njima dilaju i plasiraju ih u javnost - rekao je Šeks.

Medijske napise o "smjeni generacije" u HDZ-u pred izbore u kojoj bi i on otišao u drugi plan nazvao babljim naklapanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:56