720.078 POTPISA!

Kosor: Nemamo ni lipe za referendum, morat ćemo rezati još neka prava

 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Vlada će poštovati volju građana i organizirati referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR), ali to će građane stajati oko 170 milijuna kuna, najavila je na današnjoj sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor.

"Vlada nema razloga na bilo koji način opstruirati održavanje referenduma. Ako građani to žele, mi ćemo to prihvatiti“, poručila je Kosor.

Sindikati objavili: Imamo 720.078 potpisa za referendum!

Ipak, upozorila je da bi referendum porezne obveznike mogao stajati oko 170 milijuna kuna, koliko su koštali i posljednji izbori, a da za to nisu predviđena sredstva u proračunu. - U proračunu ni lipa nije planirana za održavanje referenduma ni izbora u ovoj godini - rekla je Kosor.

Stoga je upozorila da će prije raspisivanja referenduma Banski dvori na izvanrednu sjednicu Sabora u srpnju uputiti prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna jer je stanje državnih financija, ocijenila je premijerka, "izuzetno ozbiljno“.

Da bi se namakla sredstva potrebna za održavanje referenduma o izmjenama ZOR-a, Vlada će vjerojatno morati pribjeći i novom rezanju pojedinih socijalnih prava, kazala je Kosor, ne preciziravši koja bi se prava ovoga puta mogla naći na udaru.

Najavila je i da će se prije održavanja referenduma sastati s koalicijskim partnerima, ali i s predstavnicima sindikata i oporbe, budući da su pojedine oporbene stranke podržale raspisivanje referenduma. Sindikati tvrde da su skupili preko 720.000 potpisa, što je znatno više od zakonski potrebnih 450.000 potpisa građana.

Stoga će Sabor odrediti instituciju koja će biti nadležna za provjeru potpisa, nakon čega bi trebala uslijediti procedura raspisivanja referenduma, prvog od neovisnosti.

Kosor je ponovno pozvala sindikate da se vrate za pregovarački stol, ponovivši kako se izmjenama ZOR-a ne ukida kolektivno pregovaranje. Vlada je, naglasila je premijerka, amandmanima na svoj prijedlog izmjena ZOR-a uvažila najveći dio zahtjeva sindikata, čiji su čelnici ponovno bojkotirali poziv da se sastanu s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem. Premijerka je pritom ponovila kako Vlada namjerava nastaviti s reformama.

"Odustajanje od daljnjih rezova, koji su bolni, ali jedini vode u oporavak, moglo bi u konačnici značiti i paraliziranje države“, zaključila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:21