NOVI PROBLEM ZA BIVŠU REDSJEDNICU

Kosor ni u Saboru više nema potporu većine HDZ-ovaca

 Damir Krajač/Srđan Vrančić/CROPIX

Ishod HDZ-ovih unutarstranačkih izbora prouzročit će i određeno prestrojavanje unutar saborskog Kluba HDZ-a i Predsjedništva Sabora.

Sadašnja arhitektura moći unutar Kluba HDZ-a, Predsjedništva Sabora i njegovih radnih tijela kreirana je u doba bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.

SRUŠEN VRH HDZ-A Kosor: Žao mi je. Pokupit ću svoje stvari. Šeks naručio pivo: Nek’ SVE ide u p.... m...

Saborske funkcije

Obje značajne pozicije koje je u Saboru stekla nakon posljednjih parlamentarnih izbora - funkcije potpredsjednice Sabora i predsjednice zastupničkog Kluba HDZ-a - Jadranki Kosor nakon gubitka čelne pozicije u stranci postaju upitne. Dan nakon izborne noći u HDZ-u se neformalno može čuti da Kosor sigurno neće ostati na čelu Kluba HDZ-a, nego će tu poziciju morati prepustiti Tomislavu Karamarku ili nekome od njegovih najodanijih ljudi u zastupničkom klubu.

No, njezina pozicija potpredsjednice Sabora ne bi trebala postati upitna jer bi smjena mogla biti shvaćena kao nepotrebni Karamarkov revanšizam, suprotan njegovoj javno proklamiranoj politici jačanja HDZ-a.

Drugi potpredsjednik Sabora iz kvote HDZ-a, Vladimir Šeks, morat će, po svemu sudeći, tu funkciju prepustiti nekome iz Karamarkova tima. Iako bi gubitkom funkcije saborskog potpredsjednika izgubio nešto od sadašnje plaće te saborski auto i vozača, Šeks će kao najvještiji gospodar saborske procedure te potpredsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik u Saboru biti koristan i novom šefu.

Političke igre

Većina od 44 saborska zastupnika HDZ-a u neformalnom prestrojavanju nakon HDZ-ove izborne noći svrstat će se uz Karamarka. Već u posljednjim tjednima kampanje Kosor se suočila s činjenicom da se njezini najodaniji suradnici u bivšoj Vladi prestrojavaju i priklanjaju Karamarku, poput Davora Stiera, Davora Božinovića, Gordana Jandrokovića, Davorina Mlakara, pa i Jasena Mesića. Može se pretpostaviti da će joj nakon Karamarkove pobjede leđa okrenuti još neki zastupnici. Od niza imena kojima je osigurala ulazak u Sabor, uz nju su, makar do izborne noći, ostali njezina bivša šefica kabineta Martina Banić, bliska suradnica Đurđica Sumrak, šef Hvidre Josip Đakić, bivša ministrica financija Martina Dalić, Zvonko Milas, Vladimir Šeks, Andrej Plenković, Frano Matušić i Branko Bačić. Uz nju su do kraja kampanje ostali i zastupnici Ante Kulušić i Ana Lovrin, što je posebno zanimljivo budući da je politički patron Ane Lovrin Božidar Kalmeta koji se svrstao uz Karamarka. Uz nju su do kraja kampanje ostali i saborski zastupnici iz Slavonije Petar Čobanković, Josip Salapić i Tomislav Ivić. Za ovog potonjeg se, međutim, priča da je već u izbornoj noći pretrčao u Karamarkov tabor.

KOMENTAR Davora Butkovića: HDZ se ne vraća Tuđmanu. Skreće prema Mađarskoj

Mjesto za Miloševića

Među 44 HDZ-ova zastupnika najodaniji Karamarkov čovjek je Milijan Brkić, nositelj HDZ-ove liste za dijasporu i bivši zamjenik ravnatelja policije kojega je Karamarko u Ravnateljstvo policije doveo iz obavještajne službe POA-e. U Zastupničkom klubu HDZ-a Karamarko već može računati na odanost Božidara Kalmete, Davorina Mlakara i Ivana Šukera.

Ostala dvojica gubitnika, Darko Milinović i Domagoj Milošević, ostaju izolirani u saborskom Klubu HDZ-a, iako se već priča da bi Miloševiću novi šef mogao ponuditi mjesto u stranačkom tijelu koje će se baviti gospodarsko-socijalnim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:08