GODINU DANA POSLIJE

Kosor: Nije vrijeme za kukavičluk, nego za odlučne poteze

Za jednogodišnji rad na čelu Vlade Kosor je dobila trojku
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Ne razmišljam o ostavci nego o tome kako da što bolje obavim svoj posao. Nije vrijeme za bježanje i kukavičluk nego za odlučne poteze, rekla je za Novu TV u magazinu 'Povjereno' premijerka Jadranka Kosor godinu dana nakon dolaska na čelo Vlade .

Istaknula je kako su u ovom trenutku nevažne božićnice i regresi te da je najvažnije da ne bankrotiramo.

Među ostalim je izjavila kako bi u ovim teškim vremenima rado čula koju riječ pohvale od šefa SDP-a Zorana Milanovića, ali da ona može i bez toga.

Sanaderov potez prije godinu dana nije htjela komentirati te je naglasila da se ne želi baviti prošlošću.

- Krizni porez i povećanje PDV, noćna su mora za svakog premijera - rekla je Kosor i dodala kako nije sanjala da je stanje u državi toliko loše, nakon preuzimanja premijerske stolice od Ive Sanadera.

-Da će biti ovako teško, to nisam mislila. Počeli isplivavati problemi, koji su se mogli i morali riješiti i prije', naglasila je premijerka.

Građani joj dali trojku

Jadranka Kosor svoju dužnost obavlja bolje od svog prethodnika Ive Sanadera. Naime, čak 62,4 posto ispitanih smatra da je Kosor bolja premijerka, a da je lošija od Sanadera izjasnilo se samo 3,5 posto ispitanika. Da premijerski posao odrađuju podjednako dobro ili loše smatra njih 25,2 posto.

Rezultati su to istraživanja o jednogodišnjem radu Vlade Jadranke Kosor koje je agencija Ipsos Puls provela za Novu TV u razdoblju između 21. i 28. lipnja ove godine.

Ipak popularnija

Prema njemu, trend pozitivnog dojma pokazuje kako je Kosor i znatno popularnija od svog prethodnika. Dok se, primjerice, Sanaderova popularnost tijekom 2009. i 2010. kretala od 5 posto (u siječnju 2010. kada je isključen iz stranke) do najviše 21 posto, rejting Jadranke Kosor bio je najmanji u kolovozu 2009. kada je iznosio 32 posto, a najviši u siječnju i veljači kada se popeo do čak 77 posto. U lipnju ove godine Sanader bilježi popularnost od 8 posto, dok se njegova nasljednica za razliku od siječnja strmoglavila za tridesetak posto, pa sada o njoj pozitivno razmišlja 40 posto ispitanika.

Prema tom istraživanju za svoj jednogodišnji rad na čelu Vlade Jadranka Kosor dobila je trojku!

Ocjenjujući školski od 1 do 5, tu ocjenu dalo joj je 35 posto ispitanika. Za poteze koje je premijerka povukla u zadnjih godinu dana njih 8,3 posto dalo joj je peticu, dok 11,9 posto ispitanih smatra da zaslužuje ocjenu nedovoljan!

Kao najpozitivniji potez koji je premijerka povukla, 42,1 posto ispitanika ističe “stvaranje političke klime za borbu protiv korupcije”. S druge, pak, strane najlošijim potezom, koji je Jadranku Kosor očito stajao i velikog pada popularnosti (oko 30 posto od siječnja do lipnja), ispitanici navode uvođenje kriznog poreza na sve plaće i mirovine. Za to se izjasnilo 53 posto ispitanih.

Na drugom mjestu dobrih stvari koje je Vlada odradila je sklapanje sporazuma o arbitraži sa Slovenijom za što se odlučilo 35,8 ispitanih, a slijedi deblokada pregovora s EU (32,8%), smanjenje poreza na dohodak za većinu građana (27%), sklapanje kompromisa s oporbom oko promjene Ustava (22,6%), donošenje mjera za izlazak iz krize (20,6%), odlučnost u smanjivanju prava javnih i državnih službenika (16,3%), te stabiliziranje proračuna i javnih financija (13,9%). Da premijerka Kosor nije napravila nijedan dobar potez smatra 8,8 posto ispitanih, dok se njih 14,6 posto izjasnilo s “ne zna”.

U negativne poteze Jadranke Kosor, osim uvođenja kriznog poreza, isputanici su naveli - uvođenje novih poreza umjesto da se smanji državna potrošnja (51,9%), povećanje PDV-a (42%), izmjene Zakona o radu ( 33,5 %), uvođenje poreza na mirovinu (25,1%), česte izmjene zakona koji su netom donešeni (37,6 %), kašnjenje s donošenjem mjera za oporavak gospodarstva (37,9%), sporazum s SDP-om o smanjivanju broja zastupnika iz dijaspore (12,6%). Njih 2,2 posto smatra kako Kosor nije imala negativnih poteza, dok ih 16,5 nije znalo odgovoriti na to pitanje.

Tko ima glavnu riječ

Da je premijerka “uglavnom uspjela” uspostaviti autoritet nad ministrima i drugim dužnosnicima HDZ-a smatra 34,7 posto ispitanika, a da je to učinila u “manjoj mjeri” drži 17,5 ispitanih.

Njih 18,5 smatra kako po tom pitanju Jadranka Kosor ima glavnu riječ, dok ih 11,6 smatra kako to ona uopće nije uspjela te da ministri rade po svome.

Slučaj Polančec: Vlada je znala i mogla je sve to spriječiti

Kad je riječ o bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu protiv kojeg je pokrenuto nekoliko istraga zbog sumnji u kriminalne radnje, 59,2 posto ispitanih smatra da je u tom slučaju velika odgovornost i ostalih članova Vlade “jer su za to sigurno znali i mogli to spriječiti”.

Da je odgovornost ostatka Vlade osrednja “jer su sigurno znali, ali nisu mogli utjecati na to” drži 18,6 posto ispitanika, dok njih 2,9 posto smatra kako je njihov odgovornost mala jer su “mogli samo naslutiti što se događa”. Za razliku od 16,6 posto onih koji nisu znali odgovor na to pitanje, samo 2,6 posto ispitanika izjasnilo se da ostatak Vlade nije odgovoran za poteze Damira Polančeca “jer nisu morali za to znati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:54