HE LEŠĆE

Kosor otvorila hidroelektranu 'tešku' 100 mil. eura: 'Struja do kraja godine neće poskupiti'

Iako se očekivalo, nitko od predstavnika ekoloških udruga koji su tijekom izgradnje oštro napadali projekt optužujući HEP za opustošenje kanjona krške ljepotice Dobre nije se pojavio
 Mario Pušić/CROPIX

GENERALSKI STOL - Premijerka Jadranka Kosor pustila je u utorak u probni rad HE Lešće izgrađenu na rijeci Dobri za 700 milijuna kuna, a koja će godišnje proizvoditi 98 GWh električne energije.

Iako se očekivalo, nitko od predstavnika ekoloških udruga koji su tijekom izgradnje oštro napadali projekt optužujući HEP za opustošenje kanjona krške ljepotice Dobre nije se pojavio na svečanosti u Lešću.

- Ovo je jedan od projekata koji će doprinijeti energetskoj neovisnosti Hrvatske i čestitam svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. HEP-u pak zahvaljujem na dosadašnjim rezultatima, mislim pritom na proteklih godinu dana i svemu onom što se u učinilo da bi se smanjila dugovanja. HEP je svoje dugove sa milijardu i 700 milijuna kuna, koliko je dugovao prije samo nekoliko mjesci, sveo na nula kuna. Zahvaljujući upravo tim naporima u protkelih godinu dana struja do kraja 2010. godine neće poskupiti, što je u ovoj teškoj godini veliki doprinos i gospodarstvu i građanima. Dakle, g. Begoviću, nastavite tim putem rekla je predsjednica Vlade Jadranka Kosor davši znak za početak probnog rada.

HE Lešće je prva hrvatska elektrana koja raditi bez stalne posade, odnosno kojom će se daljinski upravljati iz uzvodne HE Gojak. Do kraja godine HEP će u rad pustiti još dva važna elektro-energatska objekta, novi blok u Termoelektrani - Toplani Zagreb, snage 120 MWh, te dalekovod Ernestinovo - Pečuh.

- Vlada je ove godine usvojila posebno važan dokument za HEP, Zaključak o utvrđivanju prioriteta u izgradnji elektroenergetskih građevina, što je temelj za razvoj elektrosustava i jačanje sigurnosti opskrbe strujom. Na osnovu tog Zaključka radimo podloge za izgradnju novih hidro i termoelektrana, a koncem ove godine trebali bi raspisati javne natječaje za njihovu izgradnju. Očekujem da će Hrvatska do 2020. g. potrebe za električnom energijom u cijelosti pokrivati iz vlastite proivodnje - rekao je Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a.

Odgovarjući na novinarska pitanja Begović je rekao da je zbog afera u HEP-u razgovarao s istražiteljima u svojstvu svjedoka, ali da ne zna u kojoj je fazi istraga. Dodao je i da mu "nije bilo ugodno dok su istražitelji bili u HEP-u, ali da nova Uprava, koja je dokazala da se može uredno poslovati, želi čistu situaciju".

Hrvatska danas uvozi oko 20 posto električne energije, dok bi za oko pola godine, kada bi se HE Lešće u elektroeneregetski sustav Hrvatske uključio punim kapacitetom, uvoz mogao biti smanjen tek za oko 7 posto.

Investicija od gotovo 100 milijuna eura trebala bi postati isplativa tek za oko 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:59