ZAVRŠEN CROATIA SUMMIT

Kosor: Pahor i ja postali smo model za rješavanje problema

Premijerka ističe kako se i ostali u regiji, a pogotovo Srbija, trebaju okrenuti dijalogu koji je jedini put do rješenja problema. Slovenci kao pozitivan primjer ističu i dobar početak gospodarske suradnje
Dubrovnik, 100710.Povodom odrzavanja medjunarodne konferencije sefova drzava i vlada, visokih duznosnika europskih i sjevernoamerickih zemalja te predstavnika medjunarodnih organizacija, âCroatia Summit â South East Europe Facing Global Challengesâ, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor odrzala je niz bilateralnih susreta s najvisim drzavnim duznosnicima. Susret predsjednice Vlade Jadranke Kosor s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pahorom.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubasic / CROPIX

DUBROVNIK - Sedam premijera, 15-ak ministara vanjskih poslova te oko 200 drugih sudionika sudjelovalo je na dvodnevnom Croatia Summitu održanom u Dubrovniku čija je organizacija stajala oko milijun i pol kuna.

Jačanje gospodarske suradnje i odnosi u regiji bile su neke od glavnih tema te međunarodne konferencije koju je premijerka Jadranka Kosor kao domaćin ocijenila iznimno važnom.

- Naš je cilj osnažiti susjede na europskom putu. Treba se okrenuti dijalogu jer je to jedini način rješenja problema. Način na koji smo premijer Pahor i ja našli rješenje za izlaz iz jedne teške situacije i način na koji su Hrvatska i Slovenija riješile problem granice i odvojile to bilateralno pitanje od pregovora s EU, prepoznat je u regiji kao model za rješavanje bilateralnih problema - zaključila je Kosor nakon skupa i najavila da će se krajem srpnja s Borutom Pahorom sresti u Bohinju. Tada bi trebali razgovarati o dolasku Nove Ljubljanske banke u Hrvatsku.

Sa skupa je poručeno Srbiji, koja je otkazala gostovanje na Summitu zato što su tamo bili predstavnici Kosova, kako je vrijeme da se okrene stvarnosti.

- Probleme treba rješavati dijalogom. Razgovor je jedini način za rješenje problema - zaključila je Kosor.

Govoreći o gospodarskoj suradnji u regiji, slovenski zastupnik u EU parlamentu Ivo Vajgl je kao uspješan istaknuo primjer Atlantic grupe u Sloveniji

- Prije godinu dana imali smo neku drugu atmosferu. Radujem se što smo došli do ove točke. Gospodarska suradnja trebala je biti takva još prije deset godina.

I šefica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić kaže kako se promijenila atmosfera između Hrvatske i Slovenije kad je riječ o gospodarskoj suradnji.

- Pred koju godinu govorilo se vrlo načelno i nitko nije imao nikakve prave namjere bilo što raditi. Danas je očito da su svi prepoznali politički značaj utjecaja u regiji - rekla je Pusić.

Dubrovački summit jedan je od najposjećenijih, osiguranje je bilo iznimno zahtjevno, a u posjet je došlo i najviše premijera dosad, među kojima i francuski Francois Fillon koji je prvi put posjetio Hrvatsku.

Nakon završetka skupa dio sudionika ostao je na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, dio na odmoru, a dio je otputovao u Srebrenicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:48