PONOVNO AKTIVAN

Kosor pozvao Kovačevića da pripremi HSLS za izbore

Božo Kovačević je u Račanovoj koalicijskoj Vladi, kao LS-ovac, obnašao dužnost ministra za zaštitu okoliša

ZAGREB - Unatoč pozivima, nisam se želio aktivnije angažirati u HSLS-u sve dok ta stranka nije izišla iz koalicije s HDZ-om. Đurđa Adlešić i Ivan Čehok pretvorili su HSLS u klijentelističku organizaciju, pa je niz godina bilo nejasno za što se stranka uopće zauzima osim za interese svojih članova uhljebljenih u državnim strukturama, objasnio nam je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević svoj povratak na političku scenu angažmanom na mjestu zamjenika voditelja izbornoga stožera HSLS-a.

Centar za demokraciju

Osim što je u HSLS-ovu izbornom stožeru koji predvodi Dorica Nikolić, Božo Kovačević vodi i stranačku zakladu "Liberalni centar za demokraciju", čija je zadaća politički prosvjećivati članstvo stranke, prije svega nove članove koji su pristupili stranci nakon izlaska iz koalicije s HDZ-om, a kojih je, tvrdi Kovačević, oko 4000. Kako tvrdi, HSLS danas ima oko 16.000 članova.

Odakle Božo Kovačević u političkom društvu s kojim se razišao prije 14 godina, prilikom prvog cijepanja HSLS-a na konzervativnu, Budišinu i liberalniju, Gotovčevu struju?

Nestanak LS-a

Naime, 1997. godine Kovačević je zajedno s Vladom Gotovcem, Mladenom Vilfanom, Gorankom Fižulićem, Ivom Škrabalom i drugim istaknutim liberalima odlučio ključeve Amruševe, tj. sjedišta HSLS-a, prepustiti Draženu Budiši i njegovim pristašama te osnovati novu, Liberalnu stranku. Tri godine kasnije, nakon parlamentarnih izbora 2000., Gotovčev LS ušao je u šesteročlanu koalicijsku vlast u kojoj je bio i Budišin HSLS.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:47