UŽIVO S MARKOVOG TRGA

Kosor: Proračun je realan. Bit će za plaće, mirovine. Milanović: Proračun je štetočinski

 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - To je realni proračun za vrijeme u kojem živimo - poručila je premijerka Jadranka Kosor na početku današnje saborske rasprave o prijedlogu Državnog proračuna za 2011. godinu.

Za iduću godinu planirani su proračunski prihodi od 107,4 miljarde kuna, a rashodi 122,3 milijarde kuna. Manjak bi bio 14,8 milijardi kuna. Planirano zaduženje države predviđa se od 23,2 milijarde kuna od čega 9,9 milijardi otpada na otplatu starih dugova.

Premijerka Kosor je istaknula da su temeljni stupovi proračuna smanjenje udjela državnih izdataka u BDP-u, smanjenje poreznog opterećenja građana i zadržavanje zaštite najugroženijih u društvu.

- Ako bi išli na smanjivanje plaća i mirovina to bi se odrazilo na potrošnju građana i gospodrastvo - rekla je Kosor. Ustvrdila je da je razina deficita u Hrvatskoj od 4,3 posto BDP-a na razini prosjeka novih članica EU. Te da će javni dug u EU biti oko 80 posto BDP-a a u Hrvatskoj 40 posto.

Ponovno se osvrnula i na ulogu MMF-a u Hrvatskoj.

- Svoju kuću hoćemo urediti sami, ali podupiremo izjave MMF-a kojima su nas pohvalili za smanjenje parafiskalnih nameta i pripremu Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Nevjerojatno je da na političkoj sceni ima onih koji bi rado pozvali MMF, a ono što Vlada kaže ne žele podržati iako radi na tragu MMF-a - poručila je Kosor.

Premijerka Jadranka Kosor prije rasprave bila je uvjerena u njegovo izglasavanje, dok je bivši premijer Ivo Sanader tajnovito izjavio: "Sve ćete vidjeti kasnije..."

Rekla je kako očekuje da Zakon o fiskalnoj odgovornosti bude izglasan istodobno s proračunom za 2011, ili najkasnije do 1. siječnja iduće godine. U njemu će, među ostalim, biti predviđena odgovornost ministara ako prekorače dozvoljene iznose potrošnje, uz obavezu davanja mandata na raspolaganje.

U dijelu izlaganja Kosor se obrušila na loklane vlasti, prije svega na Grad Zagreb.

- Vlada ovim proračunom daje primjer i poziva lokalne vlasti da to slijede, a ne da se ponašaju kao da ih se to ne tiče. Tu mislim i na Grad Zagreb u kojem je snižen kreditni rejting Holdingu što se može odraziti i na hrvatsku - rekla je Kosor. Vezano za planirani rast BDP-a od 1,5 posto, Kosor je rekla da je moguće postići i bolje rezultate ako se ostvare planirani investicijski projekti. Među ostalim, izdvojila je izgradnju i obnovu hidro i termoelektrana u vrijednosti od 3 milijarde eura, prijenos električne energije, plinifikaciju novih 560 kilometara te investicije u željeznicu i promet od najmanje 4 milijarde eura.

- Neki su najavljivali da u idućem proračunu neće biti za mirovine i plaće. To je neodgovorno ponašanje. Bit će i za to, ali i za rodiljne naknade, za nezaposlene i sve ostalo - rekla je Kosor. Zamjerila je što se u javnosti ne ističu mali, ali važni pomaci ka boljem, poput rasta industrijske proizvodnje od 3,1 posto te izvoza od 13 posto.

Inače, tijekom prijepodneva zasjedalo je dvadesetak saborskih odbora kako bi raspravilo proračun za 2011. i projekcije za 2012. i 2013. godinu. Na matičnom odboru za financije opozicija je žestoko kritizirala prijedlog Vlade. SDP-ovac Gordan Maras rekao je da su proračun “izradili opsjenari iz Banskih dvora koji prodaju maglu u želji da ostanu na vlasti, nanoseći štetu svima. HNS-ovac Zlatko Koračević usvrdio je da je trebalo imati obraza predložiti proračun koji će buduće generacije dovesti u dužničko ropstvo.

Trenutno je u Saboru u tijeku izlaganje saborskih odbora,. Danas se još očekuje izlaganje parlamentarnih klubova, a rasprava se nastavlja i sutra. U raspravi je za sada više od 70 prijavljenih.

Dok je Kosor proračun nazvala „realnim propračunom za vrijeme u kojem živimo“ oproba je plan državnih financija u idućoj godini „sasjekla“ optužujući Vladu da njime i cijelom svojom politkom čini štetu Hrvatskoj.

- Ovaj proračun je loš i štetočinski za Hrvatsku - poručio je šef SDP-a Zoran Milanović koji tvrdi kako s ovakvom politkom niti ulazak Hrvatske u EU neće ništa promjeniti. HNS-ova Vesna Pusić tvrdi kako se od zastupnika traži da prihvate neprihvatljivo - proračunski manjak od 14 milijardi.

Na premijerkine pohvale kako će Vlada uskoro donijeti zakon o fiskalnoj odgovornosti kojima će zamrznuti rashode na iduće tri godine Milanović uzvraća - to je bila SDP-ova ideja koju ste trebali usvojiti prije godinu dana.

- Jeste li svjesni da smo s ove govornice prije godinu dana predložili taj zakon i da ste se rugali?!. Jeste li svjesni da ste time učinili štetu Hrvatskoj?! Jeste li svjesni štetnosti takve politike?! Jeste li svjesni da je unatoč uspješnoj turističkoj sezoni u 2010. pred Hrvatskom gospodarski pad od 2 posto?!. Jeste li svjesni da je to posljedica vaše gospodarske politike?! Jeste li svjesni da je deficiti u vašem mandatu porastao za 40 milijardi kuna?! Jeste li svjesni da je Hrvatska u Klubu malobrojnih koje imaju takvu situaciju. Jeste li svjesni kamo nas to vodi i da ovako više ne može! - gotovo u jednom dahu izgovorio je Milanović. Pusić smatra kako je Vlada Zakon o fiskalnoj odgovornosti s kojim se sada hvali trebala doniejti još prije osam godina.

- Niste trebali čekati osam proračuna i predložiti ga nakon svojeg zadnjeg proračuna u mandatu. Dozvolite idućoj Vladi, pa ma koja ona bila da to donese - naglasila je Pusić.

- Od nas se zahtijeva da prihvatimo da ćemo potrošiti 14 milijardi kuna više nego što smo zaradili. To je neprihvatljivo! Pitajte bilo koju domaćicu dali tako planira svoj budžet da će zaraditi 107 bilo čega, a potrošiti 122 - slikovita je bila Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:25