NIŠTA OD KONSENZUSA

Kosor protiv ukidanja ispravka netočnog navoda

Konsenzus oko izmjena saborskog poslovnika će, kako sada stvari stoje, biti teško postići jer se oporbeni HDZ protivi namjeri vladajućih da ukinu ispravak netočnog navoda
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Konsenzus oko izmjena saborskog poslovnika će, kako sada stvari stoje, biti teško postići jer se oporbeni HDZ protivi namjeri vladajućih da ukinu ispravak netočnog navoda. Vladajući naime smatraju kako se ispravak netočnog navoda često zloupotrebljavao pa su ga zastupnici koristili umjesto replike, jer se na njega ne može odgovoriti. Predsjedništvo Sabora je uoči nove saborske sjednice koja počinje idući tjedan osim o dnevnom redu danas raspravljala upravo o izmjenama poslovnika.

- Želimo postići konsenzus oko donošenja poslovnika, pa ćemo stoga na predsjedništvu sabora još jedanput imati konzultacije o tome a onda bi smo prijedlog izmjena uputili u proceduru u dva čitanja, najavio je predsjednik Sabora Boris Šprem, koji smatra da "treba demokratizirati rad sabora i to tako da se osuvremene komunikacijski procesi".

- A ja mislim da se to može ukidanjem ispravka netočnog navoda te ojačavanjem instituta replike koje bi išle prema predlagateljima iz vlade, rekao je Šprem. No, o konkretnom prijedlogu izmjena predsjedništvo sabora jučer nije raspravljalo, tek su zauzeli zajedničko stajalište da rad sabora treba demokratizirati dok oko načina kako to postići, kako je priznao i sam Šprem, postoje razlike između vladajućih i oporbe.

Predsjednica kluba HDZ-a Jadranka Kosor ponovila je da se njezina stranka protivi izmjenama koje bi vodile ukidanju ispravka netočnog navoda. na današnjoj sjednici predsjedništva protestirala je i zato što je od 23 točke koje su trenutno na dnevnom redu nove sjednice 7 zakonskih prijedloga stiglo iz vlade, od čega ih je čak šest poslano u hitnu proceduru.

- Time se stvara dojam da je u Hrvatskoj izvanredno stanje, a osim toga, budući da je Vlada i sve dosadašnje prijedloge slala u hitnu proceduru, mnoge su do sad morali mijenjati zbog šlampavosti, naglasila je Kosor .

Predsjedništvo Sabora inače danas nije raspravljalo o tome treba li parlament i dalje biti pokrovitelj obilježavanja tragedije na Bleiburgu, već će o tome raspravljati idućeg utorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:10