PREMIJERKA I PREDSJEDNIK, PISMO I GLAVA

Kosor slavodobitno: U Hrvatskoj pada nezaposlenost. Josipović: Društvom vladaju pesimizam i nezadovoljstvo

'Teret krize iznijeli isključivo zaposleni u privatnom sektoru', rekao je predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović
Zagreb, 060611.Hotel Westin.U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca odrzao se tradicionalni susret gospodarstvenika - Dan poduzetnika na kojem su bili nazocni i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipovic.Na slici: Djuro Popijac, Domagoj Milosevic, Jadranka Kosor i Ivo Josipovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor je povodom Dana poduzetnika izjavila kako Vlada već provodi veliki dio ekonomskih mjera koje predlaže Hrvatska udruga poslodavaca, a odnose se na razdoblje od 2011. do 2015. godine u kojem bi razvoj Hrvatske trebao biti najintenzivniji.

- U Hrvatskoj pada nezaposlenost, a rastu izvoz i industrijska proizvodnja . U svibnju bilo registrirano 298.719 nezaposlenih osoba, a tijekom prošlog mjeseca s evidencije Zavoda zaposleno je 22.684 osoba, što je 23,7 posto više nego u svibnju prošle godine - slavodobitno je istaknula Kosor te dodala kako je izvoz u odnosu na prošlu godinu porastao za 18 posto.

Pozitivnim vijestima tu nije bilo kraja jer je premijerka najavila i kako je zabilježen rast industrijske proizvodnje te da se priprema novi paket mjera za smanjenje proračunskih rashoda. Također, Hrvatska danas zatvara i poglavlje o ribarstvu čime su ostala još četiri otvorena poglavlja.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović također se našao na skupu i pozvao poslodavce da pomognu Vladi jer smatra kako ona sama ne može provesti reforme i ojačati gospodarstvo .

Josipović je istaknuo kako danas u društvu, pa i među poduzetnicima, prevladavaju pesimizam i nezadovoljstvo.

Na kraju se oglasio i predsjednik HUP-a Ivan Ergović te naveo je niz loših i otežavajućih za poslodavce u privatnom sektoru koji pobijaju premijerkine ocjene i dokazuju kako su poslodavci itekako pomagali Vladi, ali da ona njima nije u jednakoj mjeri.

- Najveći problem su rigidan Zakon o radu, prevelika i neefikasna javna uprava te lokalna upravu i samouprava, preveliko porezno opterećenje i neodgovarajuću fiskalnu politiku - rekao je Ergović i još jednom podsjetio kako su teret krize iznijeli isključivo zaposleni u privatnom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:54