HDZ-OVCI NA ISPITIVANJU

Kosor: Spremna sam svjedočiti u USKOK-ovoj istrazi o Sanaderu

USKOK će tijekom istrage ispitati i glavnog tajnika stranke Branka Bačića, njegovog zamjenika Josipa Šarića te navodno i Bačićevog prethodnika Ivana Jarnjaka
 Mario Pušić/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor trebala bi se naći na listi ispitanika u istrazi USKOK-a protiv nekadašnjeg stranačkog kolege i premijera Ive Sanadera, navodi Novi list .

Dodaje se kako će se osim predsjednice Vlade ispitati i nekolicina HDZ-ovih dužnosnika. Prema prvim informacijama, USKOK će pozvati glavnog tajnika stranke Branka Bačića , njegovog zamjenika Josipa Šarića te navodno i Bačićevog prethodnika Ivana Jarnjaka . Na listi su i neki ministri.

Na pitanje novinara hoće li se odazvati eventualnom pozivu USKOK-a da svjedoči u "slučaju Sanader" Jadranka Kosor je bila nedvosmislena.

- Svaki premijer na svijetu, pa onda i u Hrvatskoj, mora biti spreman na sve ono što je obvezan prema hrvatskom Ustavu svaki hrvatski građanin - izjavila je Kosor tijekom svog posjeta 18-godišnjem Marku Jovkoviću kojeg su tijekom vikenda pretukli bivši članovi HDZ-ove mladeži u Karlovcu.

Tom je prilikom Kosor osudila svaki oblik nasilja komentirajući i jučerašnji napad huligana na autobus s navijačima grčkog PAOK-a koji se dogodio u Zagrebu.

Premda je jedan od najbližih Sanaderovih prijatelja, predsjednik Sabora Luka Bebić nije danas želio previše govoriti o bijegu bivšeg premijera Ive Sanadera. Kazao je tek kako je svatko slobodan „dok mu se zakon ne ograniči slobodu kretanja“.

Možda je to bilo vezano uz poslovne obveze. Ali nemam dovoljno podataka pa ću se suzdržati od komentiranja. Nisu mi dovoljno poznati elementi koji su do toga doveli, a prognozama i predviđanjima se ne bavim, bio je prilično neodređen Bebić. Priznao je međutim kako mu nije drago što su mnogi zastupnici pod istragama odnosno optuženi ili osumnjičeni.

Naravno da bismo voljeli da toga nema, ali to je u skladu s demokratskom tradicijom u Hrvatskoj u kojoj nitko nije oslobođen poštivanja zakona. Volio bih da nijedan zastupnik nije u takvoj situaciji, ali ne mogu komentirati silu zakona, odgovorio je Bebić na pitanje kako se osjeća kao predsjednik Sabora kojemu je jedan zastupnik u zatvoru, jedan bio u bijegu, a deseci su pod istragom.

Nije želio otkriti niti što misli o prijedlogu Dragutina Lesara da se državnim dužnosnicima koji su pritvoru ili zatvoru isplaćuje samo zakonom propisana minimalna plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:19