O IMOVINSKOJ KARTICI

Kosor: Status saborskog zastupnika je na niskoj razini. Ja živim skromno, ali možda si kupim autić

Bivša premijerka smatra kako je status saborskih zastupnika na 'dosta niskoj razini'
Zagreb, 180112.Treca sjednica Sabora RH u novom sazivu zapocela je danas Aktualnim satom, gdje su zastupnici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Zoranu Milinovicu i clanovima Vlade.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Sabor bi o izmjenama Zakona o pravima državnih dužnosnika trebao raspravljati u redovnoj, a ne hitnoj, proceduri te bi one trebale obuhvatiti sve dužnosnike, uključujući i predsjednika Republike - izjavila je danas potpredsjednica Hrvatskog sabora i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor objašnjavajući stav stranke.

Dodala je kako bi se u raspravi trebao govoriti i o statusu saborskih zastupnika za kojeg Kosor drži da je na 'dosta niskoj razini'. Bivša premijerka smatra kako bi svi državni dužnosnici trebali pravo na mirovinu ostvarivati po istim uvjetima, izrazivši uvjerenje da će i vladajući prihvatiti takav stav HDZ-a.

Osim toga, Kosor vjeruje kako je HDZ-u kredibilitet ostao netaknut unatoč činjenici da je najviše zastupnika te stranke u skupini onih kojih su se umirovili na jedan dan kako bi ostvarili pravo na povlaštenu mirovinu jer je, navodi, to posve osobna stvar. Podsjetila je da je njezina vlada zastupničke mirovine smanjivala dva puta po 10 posto, kao i pooštrila rokove za odlazak u zastupničku mirovinu.

Spomenula je i kako su se na jedan dan umirovili i zastupnici vladajuće koalicije ističući IDS-ovca Damira Kajina.

Na novinarsko pitanje da prokomentira svoju novu imovinsku karticu , u kojoj je navela a 200 tisuća kuna veću ušteđevinu, Kosor je rekla da živi od plaće u stanu s majkom koja ima malu mirovinu i zaposlenim sinom. Dodala je kako je prodala automobil.

- Živimo skromno, to je ušteđevina, jer namjeravam, ako bude moguće, osigurati budućnost svom sinu i riješiti mu stambeno pitanje, a svakako razmišljam da u dogledno vrijeme možda i kupim auto, neki mali autić za mene. Treba štedjeti i napraviti projekt za budućnost - pojasnila je Kosor.

Istaknula je kako kolekciju broševa nije navela na kartici jer su 'bižuterija', no 'ukoliko bude potrebno odnijet će ih na procjenu'. Dio broševa, priznala je Kosor, kupila je tijekom putovanja u inozemstvu.

- Oni nisu nikakve, osim simboličke vrijednosti za mene. Ako bude potrebe i ako netko smatra da to moram dati na procjenu i procijeniti vrijednost, nema problema - rekla je Kosor.

Povećanje PDV-a teško je komentirala jer 'iz vlade još nisu rekli što misle napraviti'.

- Jedan dan jedno, a drugi drugo, jako je loše da u dva dana o istome daju različite izjave - izjavila je Kosor te dodala kako će rast PDV-a na 25 posto sigurno izazvati val poskupljenja koji će još teže pritisnuti onima kojima je već sada najteže. Posebno je napomenula kako je HDZ protiv toga.

Podsjetila je kako su članovi nekadašnje oporbe, a sada vladajuće koalicije katastrofom nazvali povećanje PDV-a na 23 posto, a 'sada smatraju da je to u redu'.

- Svaki dan šalju probne balone i to je loše, pa sutradan izađe s glačalom Zoran Milanović i to popegla, onda izlaze Linić i Čačić nešto zbog čega nacija stane na noge, pa Milanović dođe s vrućim glačalom i kaže toga neće biti, to je loše - ili ne znaju što rade ili nisu do kraja domislili što je njihov plan. Vrijeme ide i nestrpljivo čekamo proračun - napomenula je Kosor.

Na kraju je demantirala medijske natpise koji tvrde da je na jučerašnjoj sjednici HDZ-ovog Predsjedništva i Nacionalnog odbora, gdje se odlučivalo o unutarstranačkim izborima u stranci , bilo povišenih tonova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:39