REFERENDUM O EU NAKON PRISTUPNOG UGOVORA

Kosor: To je dobro. Građanima možemo reći: Mi smo svoje napravili, sada je na vama odluka hoćemo li biti 28. članica EU

Građani će o pristupanju EU odlučiti na referendumu koji će se održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja Ugovora, a tek nakon rezultata slijedi ratifikacija
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Prihvati li Sabor Vladin prijedlog, Hrvati će se o članstvu u Europskoj Uniji (EU) izjasniti tek nakon potpisivanja Pristupnog ugovora.

Naime, Banski su dvori danas Saboru uputili prijedlog izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, koja je usvojena u siječnju 2005. godine. U točki 8. tog dokumenta stajalo je da se referendum o članstvu Hrvatske u Uniji mora održati nakon završetka pregovora, ali prije potpisivanja Pristupnog ugovora.

Vlada sada, pozivajući se na praksu u drugim zemljama koje su pristupale Uniji, predlaže izmjenu te odredbe i održavanje referenduma u roku od 30 dana od dana potpisivanja Pristupnog ugovora. Ratifikacija Pristupnog ugovora u Saboru uslijedila bi nakon toga.

Premijerka Kosor ocijenila je da je riječ o maloj, ali važnoj izmjeni. - Usuglasili smo se oko ove izmjene, smatramo da je to dobro, jer građanima možemo reći da smo mi koji smo operativno radili završili taj posao i sada je na građanima odluka hoćemo li mi biti 28. članica EU-a - istaknula je.

Prema riječima premijerke Jadranke Kosor, koja se danas susrela s čelnicima dijela paralamentarnih stranaka, postigunut je visok stupanj suglasnosti da se referendum o pristupanju EU ne održava istodbono s parlamentarnim izborima. Ipak, Kosor očekuje da će se u 2011. održati i referendum, i izbori za Sabor, kao i za 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu.

Naime, u Banskim su dvorima vjereni da će Hrvatska pregovore s Unijom zaključiti i potpisati Pristupni ugovor za vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici sljedeće godine, nakon čega bi uslijedio referendum. Nakon ljetnog odmora, tvrdi premijerka, istovremeno bi se održali izbori za Sabor i Europski parlament, kako je predviđeno i saborskm deklaracijom.

Cefta, trgovinski blok kojeg, uz Hrvatsku, čine zemlje „zapadnog Balkana“ i Moldova, uskoro će dobiti trgovinski internet portal, najavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Portal bi trebao biti pokrenut 12. studenoga u Beogradu, gdje će se sastati ministri članica Cefte, budući da Srbija ove godine predsjeda tim trgovinskim blokom. Članice Cefte su Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija i Moldova. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:00