PREDIZBORNI TRIK?

Kosor u Đakovu potpisala ugovor: Radnicima Đakovštine bit će isplaćeno 28 milijuna kuna iz proračuna

Djakovo, 261011.Nakon posjeta vukovarskoj bolnici premijerka RH Jadranka Kosor dosla je u Djakovo potpisati ugovor o prijenosu 27 milijuna kuna iz drzavne pricuve na racun Djakovstine te ce radnicima konacno biti isplacena njihova potrazivanja. Na slici: Jadranka Kosor i predstavnica radnika Djakovstine Sanja Katic potpisuju ugovor.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ĐAKOVO - „Ministrice Dalić možete kliknuti i pustiti novce“, riječi su premijerke Jadranke Kosor kojima je naložila ministrici financija Martini Dalić da može uplatiti više od 27 milijuna kuna za isplatu potraživanja 554 bivša zaposlenika Đakovštine d.d. u stečaju.

Dogodilo se koju minutu nakon potpisivanja sporazuma između premijerke Kosor u ime Vlade i Sanje Katić u ime Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika Đakovštine, kojom je Vlada na sebe preuzela potraživanja radnika i u nastavku stečajnog postupka zauzet će mjesto radnika i pokušati naplatiti te novce.

- Ponovit ću da je ovo bila teška i komplicirana odluka i vidim da već ima onih koji tu odluku problematiziraju, ali neka. Mi smo učinili što je potrebno - kazala je premijerka Kosor o odluci da Vlada radnike Đakovštine isplati iz sredstava proračunske pričuve, što su neki već nazvali opasnim presedanom, a poglavito i u svjetlu činjenice da je još prije dva tjedna ministar poljoprivrede Petar Čobanković odbio očajne radnike Đakovštine, kazavši im da Vlada nema zakonskih okvira da ih isplati.

No, prosvjed radnika u tzv. Vladinom logoru i u pravo vrijeme - dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora, učinio je svoje, Vlada je novce našla, a čak je i ministar Čobanković u srijedu zapljeskao ovakvom raspletu. Radnici su naravno oduševljeni što će napokon dobiti novce, no za njih 350 agonija će se nastaviti kada poplaćaju sve dugove, jer posla za njih još uvijek nema.

Novci su inače uplaćeni na račun Đakovštine d.d. u stečaju, odakle će se prema nalogu stečajnog upravitelja Perice Mitrovića transferirati na račune radnika. Ne, i na račune bivših članova Uprave, kojima se duguje oko 1,2 milijuna kuna i koji su iz ove Vladine odluke izuzeti, jer se njih i drži odgovornima za loše poslovanje Đakovštine i njezin odlazak u stečaj, a o čemu će konačni pravorijek izreći sud.

Vladu je ova transakcija inače ukupno stajala 42 milijuna kuna, jer se gotovo 15 milijuna odnosi na poreze i doprinose koji se također moraju platiti. No, rješavanjem problema Đakovštine, Vlada si je čini se otvorila nova krizna žarišta i to baš u Slavoniji. Naime, potaknuti primjerom rješenja problema u Đakovu, prosvjede do isplate njihovih potraživanja već su najavili radnici još dviju tvrtki koje su završile u stečaju - KIO Orahovica i Gaj Slatina, čiji radnici potražuju po 20 milijuna kuna.

Niti premijerka niti ministri u Đakovu nisu odgovarali na pitanja novinara, pa tako nismo uspjeli doznati kako će se Vlada postaviti prema novim zahtjevima i prosvjedima, odnosno hoće li način na koji je riješen problem Đakovštine postati praksa, ili će s on ipak ostati samo presedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:24