POČAST ŽRTVAMA OBRANE

Kosor u Vukovaru: Gojko Šušak zaslužio je ulicu u Zagrebu

 Damir Glibušić/Cropix

VUKOVAR – Državnom zastavicom postavljenom uz jedan od 938 bijelih križeva – kojima je u Vukovaru označeno mjesto najveće masovne grobnice u Europi u 20. stoljeću – premijerka Jadranka Kosor simbolično je odala počast žrtvama obrane Vukovara 1991. godine.

Kosor je u Vukovaru, uoči Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u utorak na tamošnjem Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila vijenac. Uz premijerku su bili ministri obrane Branko Vukelić, branitelja Tomislav Ivić i znanosti Radovan Fuks, članovi stradalničkih udruga i lokalni čelnici.

– Emocije su ovdje uvijek izražene. I ovim simboličnim postavljanjem zastavica dajemo na znanje svima i samima sebi da žrtve Vukovara i hrvatskih branitelja u obrani Hrvatske nikada nećemo zaboraviti. To je naša trajna obveza s kojom trebamo svakodnevno živjeti i raditi – poručila je Kosor u Vukovaru, dodajući kako to sa svojim timom dokazuje „i djelima, bez politiziranja“, na mjestu na kojem „svi moramo biti zajedno“.

Rekla je i kako se mora čuvati spomen na 938 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskom groblju, kao i na 200 pogubljenih na Ovčari, gdje je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija gotovo 80 godina.

- To su činjenice koje se nekad zaboravljaju, a ne bi smjele, moramo ih uvijek pamtiti. U ovim danima u mislima smo s onima koji su dali najveću žrtvu i ugradili živote u temelje slobodne i neovisne Hrvatske, uz obvezu da ćemo trajno brinuti o hrvatskim braniteljima, o njihovom dostojanstvu i o dostojanstvu Domovinskog rata – rekla je predsjednica hrvatske Vlade koja je vijenac položila i na mjestu masovne grobnice iz '91. na Ovčari. Kosor se u Vukovaru osvrnula i na akciju Oluja.

–To je bila slavna oslobodilačka akcija na koju smo imali pravo zato što je Hrvatska bila napadnuta, i bila žrtva Miloševićeve velikosrpske ideje i tada 3. po veličini vojne sile u Europi. Veliki dio Hrvatske bio je okupiran, imali smo velike žrtve. Kada danas pogledamo što smo učinili, moramo biti ispunjeni ponosom – komentirala je.

Na novinarski upit o najavi uklanjanja ratnog ministra obrane Gojka Šuška iz naziva jedne od ulica u Zagrebu, premijerka Kosor poručila je da će se tome „žestoko oduprijeti“. Rekavši da je riječ o stranačkom pitanju, precizirala je da će se HDZ, u Zagrebu s pozicije oporbe, usprotiviti, dok će se „s pozicije države i Vlade voditi računa o povijesnim činjenicama“.

– Nitko nema pravo revidirati povijest ni po kojoj osnovi. Svi ljudi trebaju dobiti svoje zasluženo mjesto, pa tako i ratni ministar obrane Gojko Šušak mora imati dostojanstveno mjesto u hrvatskoj povijesti kakvo i zaslužuje – izjavila je Kosor.

Iako su novinari pokušali dobiti premijerkin komentar na nedavni poziv iz Vukovara „za ljetovanje s komarcima“ jer je Vlada negativno odgovorila na zamolbu Vukovara za 900.000 kuna pomoći za avio-tretiranje uz obrazloženje da u državnom budžetu nema novca, Kosor nije odgovarala na pitanja „izvan teme“ uoči predstojećih blagdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:46