MIJENJANJE LISTA

Kosor upozorila Ustavni sud: Odluka da se dopusti zamjena Habuša za drugu kandidatkinju nije dobar presedan

Zagreb, 271011.Trg Hrvatskih Velikana, sjediste HDZ-a.Press konferencija HDZ-a u vezi Uskokove prijave. Na slici: premijerka Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / CROPIX

BJELOVAR - Odluka Ustavnog suda da odbije žalbu HDZ-a na rješenje DIP-a kojim je Kukuriku koaliciji dopušteno da mjesto Gorana Habuša u 3. izbornoj jedinici popuni drugom kandidatkinjom je presedan koji će se pokazati lošom odlukom - izjavila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor tijekom večerašnjeg posjeta Bjelovaru.

Podsjetimo, Ustavni je sud danas odlučio kako je u nadležnosti DIP-a u razdoblju od 48 sati od predaje izbornih lista pa do njihove objave da prihvati predloženu novu osobu umjesto osobe koja je odustala, i nakon toga ocijeniti pravovaljanost prijedloga liste u cjelini.

Iako je odbio žalbu HDZ-a kao neosnovanu, Ustavni sud slaže se s HDZ-om da DIP nije na jasan način obrazložio svoje stajalište o pravnoj mogućnosti zamjene osobe koja je pravodobno odustala s prijedloga liste novom osobom .

- U budućnosti bit to moglo omogućiti strankama da predlažu neke kandidate, a onda ih promijeni kada kada vidi reakcije javnosti. Za to postoje rokovi - navela je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:19