DAN POSLIJE

Kosor: Više ništa neće biti kao prije

 Boris Kovaev / CROPIX

ZAGREB - Ovo je najbolji i najveći dar hrvatskim građankama i građanima, a posebno braniteljima, za 20. obljetnicu neovisnosti - poručila je danas, dan nakon što je Bruxelles preporučio zatvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom, premijerka Jadranka Kosor.

Hrvatska je, ocijenila je Kosor na konferenciji za novinare, na usklađivanje s pravnom stečevinom Europske Unije (EU) uložila puno napora. To se vidi i po podatku da je donijeto 375 zakona i 1120 podzakonskih akata, dok je u Bruxelles upućeno oko 200.000 stranica raznih dokumenata.

Za dovršetak puta u EU Hrvatska je, podsjetila je Kosor, trebala ispuniti 138 mjerila, no s brojnim podmjerilima broj uvjeta penje se na čak 400. Takav put, istakla je Kosor, nije prošao ni jedan kandidat za članstvo u EU. - To zapravo znači provedbu refromi. U ispunjavanje svakog mjerila morali smo uložiti puno znanja, a bilo je i velikih otpora - ocijenila je premijerka, istakavši kako je "po mnogo čemu Hrvatska bila specifična i prva", te da prva nakon Grčke samostalno pristupa EU.

Kosor je posebno zahvalila članovima pregovaračkog tima, s kojim se danas sastala u Banskim dvorima, kao i članovima vladajuće koalicije, ali i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, povjerenicima Štefanu Fueleu i Vivian Redding, te mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, čija zemlja do kraja lipnja predsjeda Unijom. Posebnu zahvalu uputila je braniteljima, a poručila je i kako je posebno ponosna na reforme koje su osigurale neovisnost pravosuđa i depolitizaciju policije.

- Ti procesi su nepovratni. U Hrvatskoj više ništa neće biti kao prije - pohvalila se Kosor, na čijem je reveru bio broš u obliku sove. Kao posebno teške trenutke u pregovorima istakla je slovensku blokadu 2009. godine, koja je riješena dogovorom o arbitraži. Na ruku nam nije išao ni zamor koji EU osjeća od proširenja, kao ni svjetska kriza.

S druge strane, poručila je, Hrvatska u EU ulazi spremna, hrvatski postaje 24. službeni jezik Unije, a Zagreb se u pregovorima, među ostalim, uspio izboriti za očuvanje tradicionalnih alata u ribarstvu, kao i za značajne potpore poljoprivrednicima.

Na novinarsko pitanje da komentira to što šef SDP-a Zoran Milanović nije htio komentirati dovršetak pregovora, već je to umjesto njega učinila Milanka Opačić, Kosor je samo kratko odgovorila da je to "očekivano". Nije htjela komentirati najavu povratka svog prethodnika Ive Sanadera u Hrvatsku, jer je to, kako tvrdi, stvar pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:30