NOVI ZAMAH ZA GRAĐEVINSKI SEKTOR

Kosor zadovoljno trlja ruke: Vlada u dva mjeseca prodala 941 stan. Bačić traži još 9 milijuna kuna za izgradnju

„Ovo pokazuje da smo krenuli u pravom smjeru. Zakon je potpora svim građanima, a posebno mladima, i cijelom građevisnkom sektoru", ocijenila je premijerka Jadranka Kosor.
Zagreb, 140711.Vlada RH.Sjednica Vlade RH.Na slici: Petar Cobankovic ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Jadranka Kosor predsjednica Vlade RH.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - U dva i pol mjeseca primjene Vladinog programa subvencionirane prodaje stanova, prodan je 941 stan, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je 1012 zahtjeva. Podaci su to koje je na današnjoj sjednici Vlade iznio ministar graditeljstva Branko Bačić.

Vlada je na sjednici analizirala APN-ovo izvješće o provedbi Zakona o subveniconiranju i državnom jamstvu stambenih kredita. Prema tom izvješću, do 7. srpnja APN je zaprimio 875 zahtjeva za subvencioniranu kupnju stanova, a odobreno je njih 816, što je čak 82 posto od ukupno planiranog broja stanova za prodaju po „Bačićevu modelu“ u ovoj godini. U međuvremenu, APN-u je stiglo još 120 zahtjeva.

U Vladi stoga primjenu tog modela ocjenjuju kao pun pogodak. U prilog tome, tvrde u Banskim dvorima, govore i podaci po kojima je broj prodanih stanova tijekom dvomjesečne provedbe novog Vladinog programa dosegao 10 posto brojke neprodanih stanova krajem prošle godine. Štoviše, hvale se u Banskim dvorima, broj prodanih stanova po „Bačićevu modelu“ u samo nešto više od dva mjeseca primjene dosegao je 40 posto broja prodanih stanova u prošloj godini.

„Ovo pokazuje da smo krenuli u pravom smjeru. Zakon je potpora svim građanima, a posebno mladima, i cijelom građevisnkom sektoru“, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor.

Statistika APN-a pokazuje da su najzainteresiraniji za rješenje stambenog pitanja po ovom modelu mladi. Prosječna veličina stana po ovom modelu iznosi 62,77 četvorna metra, dok je prosječna cijena koštanja 1.384,16 eura po kvadratu, što je za oko 420 eura, ili 23 posto, manje od hrvatskog prosjeka. Kamatne stope na tako odbrene stambene kredite pale su sa 6,75 na prosječnih 4,98 posto, a postignuta je i najniža kamatana stopa od 4,44 posto, pohvalio se Bačić, te je ustvrdio da APN zahtjeve rješava u roku od samo dva do tri dana.

Ukupan iznos subvencija za 816 odobrenih zahtjeva za godinu dana iznsi 16,03 milijuna kuna, a za četiri godine primjene subvencija trebat će izdvojiti 62,44 milijuna kuna. Ukupna vrijednost tog stambenog fonda, pokazuju Vladini podaci, iznosi oko 455 milijuna kuna.

S obzirom na rezultate projekta, Bačić je od Vlade danas zatražio još devet milijuna kuna za nastavak provedbe programa subvencionirane prodaje stanova. Premijerka Kosor načelno se s tim složila, ali je upozorila da se to može postići samo dodatnim uštedama u proračunu.

Vlada je danas u Sabor uputila i prijedlog zakona o zaštiti svjetlosnog onečišćenja, kojim se do 2017. potrošnja za uličnu rasvjetu trebala smanjiti zua 50 posto. Ukupan trošak na godišnjoj razini iznosi 270.000 kilovatsati, a za smanjenje potrošnje trebat će uložiti značajn novac.

„Cilj ovoga zakona nije da Hrvatska noću bude u mraku, nego da rasvjeta bude kvalitetnija i jeftinija i da se uvede ekološka zaštita“, poručio je Bačić.

Banski su dvori danas prihvatili i odluku o subvencioniranju troškova za redovne studente na javnim visokim učilištima u akademskoj godini 2011/12. Vlada za te svrhe namjerava izdvojiti iznos od gotovo 159,5 milijuna kuna tijekom tri godine.

Nacionalne manjine su u prošloj godini više nego ranijih godina od MUP-a tražile izdavanje osobnih iskaznica, koje će biti pisane i njihovim jezikom. Pokazuje to Izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima manjina, koji je Vlada danas prihvatila.

Prema tom dokumentu, dvojezične osobne iskaznice najviše traže Talijani – njih je u 2010. Izdano 2.163, što je manje nego u 2009., kada ih je bilo 2.708. No, ostale manjine bilježe rast broja osobnih iskaznica na svom jeziku, pa ih je, primjerice, lani izdano 71 na srpskom, 32 na mađarskom, devet na češkom i dvije na rusinskom jeziku. U Izvješću s eupozoravai da u programu HTV-a još uvijek nema dovoljno programa na manjinskom jezicima.

Kosor: Hrvatska će podupirati europski put njezinih susjeda

Hrvatska neće koristiti otvorena bilateralna pitanja sa susjedima kako bi ih kočila na njihovu putu ka EU, poručila je danas Vlada uputivši u Sabor Deklaraciju o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi.

„Mi smo tijekom cijelog procesa pregovora s EU-om stalno isticali da ćemo podupirati i europski put naših susjeda“, poručila je premijerka Jadranka Kosor. U prilog tome, tvrdi, govoi i to što je Zagreb lani svojim susjedima ustupio i prijevode pravne stečevine EU-a.

U predloženoj dekaraciji Hrvatska ističe da će, kao članica NATO-a i uskoro EU-a, posebno promicati europske vrijednosti na europskom jugoistoku, te će se posebno zauzimati za nastavak plitike proširenja Unije na regiju. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 11:14