SPAŠAVANJE GOTOVINE

Kosor zapovjedila pojačanu diplomatsku ofenzivu: Ovo je šestorka koja bi trebala pomoći...

Iako Vlada nema nikakav utjecaj u žalbenom postupku, premijerka okuplja tim za pomoć obranama

ZAGREB - Haaška presuda generalima Gotovini i Markaču mobilizirala je Banske dvore, premda Vlada, upozoravaju pravni stručnjaci, nema gotovo nikakav utjecaj u žalbenom postupku jer je ionako sad sve na obrani. No premijerka Jadranka Kosor ipak je zapovjedila pojačanu diplomatsku ofenzivu. Odmah je u proceduru upućen zahtjev Haaškom sudu za stjecanje statusa prijatelja suda, a okupljen je i tim koji će pomoći obranama generala u žalbenom postupku.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Kosor je osnovala i povjerenstvo sastavljeno od predstavnika braniteljih udruga u koje je uključila svog savjetnika Damira Krstičevića, a u radu kojeg će sudjelovati i oslobođeni general Ivan Čermak. Za koordinatora svih akcija postavljen je Davor Stier, osoba od najvećeg premijerkina povjerenja i posebni izaslanik zadužen za euroatlansku suradnju.

U tim je uključen i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, te vodeći pravni stručnjaci na čelu s predsjednikom akademije pravnih znanosti dr. Željkom Horvatićem i Mirjanom Damaškom s američkog sveučilišta Yale, inače stručnjakom za tumačenja pravnih aspekata zapovjedne odgovornosti.

Ministar Jandroković već je svim stranim veleposlanicima poslao posebnu studiju na 190 stranica, kojom se pobija teorija udruženog zločinačkog pothvata, a ministar Bošnjaković u kontaktu je s odvjetnicima osuđenih generala.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:12