KAKVA PREOBRAZBA

‘Kosovo je vibrantna demokracija‘, ‘Priznali smo ga, to je naša vanjska politika...‘; Sjećate li se tko je ovo izgovorio?

Predsjednik Zoran Milanović posljednjih je dana zaredao istupe potpuno suprotne od onih iz prijašnjih godina

Premijer Zoran Milanović čeka tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Kosova Hashima Thacija, arhivska fotografija

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović danas je opet glavna tema nakon što je hladno izjavio da je Kosovo - oteto Srbiji.

- Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio, nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta.

Ubrzo nakon Milanovićeva istupa, koji su nahvalili i Srbi, i Rusi, društvenim mrežama počele su se širiti predsjednikove izjave s kraja 2021.m kad je malo drugačije govorio o situaciji vezanoj uz Kosovo. Kad je u prosincu 2021. bio u Prištini, u posjetu kosovskoj predsjednici, govorio je da je Kosovo "vibrantna demokracija koja bi odlično funkcionirala kao članica Europske unije i NATO-a", "država s kojom znaš na čemu si".

No nije se tu zaustavio.

Govorio je i da se Kosovo nalazi u statičnom položaju te da bi se Europska unija trebala jasnije odrediti po pitanju te države.

"Ja ću razgovarati i nagovarati one za koje znam da imaju utjecaja", govorio je, dodavši da će on i premijer Andrej Plenković "odškrinuti vrata" koja mogu.

Neovisnost Kosova ne priznaje pet članica Europske unije - Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka.

Milanović je tada kazao da samo u slučaju jedne ili dvije od navedenih država "vidi razlog" nepriznanja te da će "učiniti sve da to približi tim ljudima".

Danas je pak teško razumljivo zašto bi učinio sve da ljudima prima približi "otetu državu".

A ako se vratimo u daleku 2011., Milanovićeve izjave postaju još zanimljivije.

- Ja bih kao predsjednik Vlade otišao na Kosovo prije više mjeseci. Mi smo Kosovo priznali, to je naša volja, naša vanjska politika i Vlada je vodi. Predsjednica Vlade imala je pravo tamo otići. Mene prije svega zanimaju poslovni interesi svih naših tvrtki koje tamo rade. To je za našu ekonomiju prostor djelovanja i Vlada to ničime ne smije ugroziti. Dapače, to treba promovirati cijelo vrijeme. I u Kosovu i u Srbiji. Da sam predsjednik Vlade, ne bih čekao kampanju za to delikatno pitanje, otišao bih tamo ranije, govorio je tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović o postupcima tadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Ovo je već drugi put u samo nekoliko dana da je Milanović posve promijenio priču u odnosu na svoje ranije nastupe. Tako je prije samo tjedan dana, prilikom posjeta Budimpešti, hvalio svog domaćina Viktora Orbána i napadao Europsku uniju zbog odnosa prema Mađarskoj.

Njegov nastup u Mađarskoj prilično se razlikovao od onog od prije šest godina kad je tu državu nazivao "slijepim crijevom".

- Mađarska je slijepo crijevo Europe zahvaljujući svom premijeru Viktoru Orbán​u, koji je bio aktivni komunist pa onda liberal, svašta nešto. Dakle, ja sam uvijek isti... A svatko bira svoje društvo. Moje društvo su i Angela Merkel, Faymann, Cerar... Ja sam Milanović, nisam Khuen-Héderváry - govorio je Milanović u listopadu 2015. godine, tada iz pozicije hrvatskog premijera.

Doduše, ne djeluje da je baš "uvijek isti", a ni da i dalje bira isto društvo kao 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 22:54