STRAH OD ESKALACIJE

Kosovski ministri na sastanku u Splitu izvijestili ministra obrane Banožića o stanju na Kosovu

Banožić se s kosovskim ministrima sastao na marginama Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije - ASDA 2021
Ministar obrane Mario Banožić
 Ante Cizmic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu se u Splitu sastao s ministrima obrane i unutarnjih poslova Republike Kosovo Armendom Mehajem i Xhelalom Sveçlaom koji su ga izvijestili o aktualnoj situaciji na Kosovu, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Dvojica kosovskih ministara, kako se navodi u priopćenju, upoznali su ministra obrane Banožića s trenutačnom sigurnosno-političkom situacijom na Kosovu, posebice recentnim događajima na sjeveru Kosova.

Banožić se s kosovskim ministrima sastao na marginama Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije - ASDA 2021, te im zahvalio na prihvaćanju poziva za dolazak u Split na tu izložbu za koju je istaknuo da je najistaknutija obrambena izložba u ovom dijelu Europe.

Na sastanku Banožića i kosovskih ministara razgovaralo se, kako je priopćeno, i "o potencijalima buduće vojno-tehničke suradnje".

Na sastanku je potvrđena snažna bilateralna veza Hrvatske i Kosova koja je podignuta na višu razinu nakon sastanka ministara obrane, Banožića i Mehaja, u travnju u Zagrebu.

Istaknuta je važnost strateškog dijaloga dviju zemalja u kontekstu zajedničkog interesa stabilizacije jugoistočne Europe, a kao jedan od najboljih primjera bliskog odnosa istaknuto je hrvatsko sudjelovanje u KFOR–u kao doprinos u procesima stabilizacije i sigurnosti regije, kaže se u priopćenju.

Vezano uz multilateralnu suradnju, a s obzirom na to da Hrvatska ove godine predsjeda Američko-jadranskom inicijativom te Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom, Banožić je istaknuo da Zagreb nastavlja unaprjeđivati suradnju u okviru A-5, ali i promicati suradnju članica Srednjoeuropske obrambene suradnje s državama zapadnog Balkana te graditi stabilnost u ovom području Europe.

U tom kontekstu pozvao je ministra Mehaja na predstojeće sastanke na razini ministara obrane dviju inicijativa.

Banožić se u Splitu također sastao s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem, što je prvi službeni susret dvojice ministara, priopćio je MORH.

"Obrambena suradnja Hrvatske i BiH odvija se prvenstveno u području vojne izobrazbe i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH i kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu, a veliki potencijal buduće suradnje je i u području obrambenih industrija," rekao je Banožić.

Dodao je kako je Hrvatska spremna pomoći BiH svojim iskustvom, a posebice kada je riječ o procesu pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji.

"Kao država koja svake sezone vodi protupožarnu bitku svjesni smo velikih izazova koji takve situacije predstavljaju za građane i imovinu i stoga nam je drago da smo četiri puta imali priliku pomoći susjedima", rekao je Banožić, na čemu je zahvalio ministar Podžić.

On je također zahvalio na sveukupnoj pomoći koju RH i MORH pružaju BiH, a posebno je istaknuo školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Banožić je pozvao i Podžića na predstojeće sastanke na razini ministara obrane dviju inicijativa; Američko-jadranskom i Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:58