UNIŠTEN SPOMENIK

Kosturnica na meti divljaka 10 godina, a nitko nije uhvaćen

Kosturnica Danici Mičić čuva uspomenu na devet članova uže obitelji, stradale u strašnom ustaškom pokolju
 Mario Pušić/CROPIX

LASINJA - Izuzetno emotivno mještani Prkosa Lasinjskog pričaju o spomen-kosturnici u koju su položene kosti 478 Prkošana i 1000 osoba iz okolnih sela Pokupske doline, koju su nepoznati vandali oštetili u noći s nedjelje na ponedjeljak. Očito maljevima, razbijena je dvometarska ploča ispisana ćiriličnim pismom nad kosturnicom, s platoa je otkinuta i razbijena zvijezda petokraka, uništena je rasvjeta, a uokolo su razbacani lampioni i cvijeće. U mjestu gotovo da nema obitelji koja tog prosinca 1941. godine nije ostala bez sedam ili osam članova uže obitelji, djece, žena i staraca. Muškaraca, odnosno boraca nije bilo jer su se ranije sklonili u šumu računajći da će ustaše poštedjeti nemoćne.

Veliko stratište

- Iskreno se nadam da je to učinila pijana mladež, da čin nema dublju pozadinu i da će na ovome stati. Godinama nastojimo sačuvati taj spomenik jer predstavlja jedno od najvećih stratišta na području bivše države, ali on očito nekome smeta - rekla je Danica Mičić, zamjenica načelnika općine Lasinja, rođena Prkošanka kojoj spomen-kosturnica čuva uspomenu na devet članova uže obitelji stradale u strašnom ustaškom pokolju. Nada se da će policija uhvatiti počinitelje, iako u to ne vjeruje jer se to nije dogodilo ni prethodnih pet puta u posljednjih deset godina, tijekom kojih su razbacivani vijenci te pisani grafiti mržnje i netolerancije.

- Kome taj spomenik smeta, stvarno ne znam. Nadam se samo da nakon tog kamena neće krenuti maljem na nas - rekla je starija gospođa koja se predstavila kao “Hrvatica udana za pravoslavca” u selu između Banije i Korduna u kojem uglavnom živi srpsko stanovništvo.

Mirni prosvjed

Donačelnica Mičić najavila je za subotu mirni prosvjed pokraj spomenika kojim će prosvjedovati zbog vandalizma, ali i zamoliti za pomoć institucije da se stane na kraj devastaciji. - Zar nije vrijeme da prestanemo živjeti u prošlosti - upitala je donačelnica Mičić. Istraga je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:34