UNUTARSTRANAČKI IZBORI

KOVAČ NAPAO PLENKOVIĆA 'Stalno se poziva na Tuđmana, podsjeća me na čovjeka koji je u kasnim godinama svog života otkrio vjeru i stalno je naglašava'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač kazao je u Saboru odgovarajući na novinarska pitanja da bi on po pitanju GUP-a donio preporuku da se GUP ne podrži te da bi ta odluka bila na Gradskom odboru HDZ-a.

"Kolege u Gradskom odboru su tako postupile, oslobodile su se i donijele odluku koja je razumna za zagrebački HDZ. Moramo imati šansu iduće godine na lokalnim izborim a iznjedriti gradonačelnika", kazao je Kovač.

Novinari su Kovača pitali bi li on raskinuo suradnju s Milanom Bandićem.

"Danas je puno tema i tenzija. Čuli smo riječi gospodina Plenkovića koji govori o oponentima. Začuđen sam tim rječnikom. Trebalo bi spustiti loptu na zemlju. Kolege smo u HDZ-u. Uskoro ćemo imati unutarstranačke izbore, mandat predsjednika stranke ističe 17. travnja i imamo redovan postupak za izbor predsjednika. Gospodin Plenković se odlučio ponovno kandidirati, a smatram da bi bilo bolje da se ne kandidira s obzirom na stanje u kojem je HDZ zadnje dvije godine", kazao je Kovač.

"Govoriti o oponentima i predbacivati im da nisu konstruktivni nije u redu", dodao je.

Kaže i kako ga stalno pozivanje Plenkovića na Franju Tuđmana podsjeća na čovjeka koji je u kasnim godinama svog života otkrio vjeru i stalno je naglašava.

"To mi je malo pretjerano, možda je u pitanju grižnja savjest. Što se mene tiče imao sam privilegiju raditi u uredu predsjednika Tuđmana. Tamo sam započeo svoj radni vijek, a Plenković je tada bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i bio aktivan kritičar Franje Tuđmana", kazao je.

Na pitanje kako gleda na Plenkovićeve izjave o tome da je određen odluke donio kako bi se sačuvala stabilnost Vlade, Kovač je kazao da je primijetio da je Plenković stalno govorio "ja sam odlučio".

"U tome je stvar. Neće više biti takvog upravljanja u HDZ-u. Rekao je da je on odlučio raskinuti koaliciju s Mostom, on je otpustio Mostove ministre u Vladi, a to nitko nije znao u Vladi niti HDZ. Naknadno je išao legitimirati tu odluku. Takav način postupanja više neće biti moguć nakon izbora unutar HDZ-a. Promijenit ćemo način funkcioniranja, poštivat ćemo stranačka tijela i statut i odluke donositi temeljem statua HDZ-a", kazao je.

Na pitanje bi li on prekinuo koaliciju s Mostom, Kovač je kazao da je Plenković, nakon što je 2017. donio odluku na svoju ruku, trebao pokazati hrabrost i ići do kraja.

"Trebao je nakon toga tražiti legitimitet i ići na prijevremene parlamentarne izbore. Uvjeren sam da bi HDZ glatko pobijedio na njima", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:46