IZRAZIO PODRŠKU KARAMARKU

Kovač 'Pojavile su se poluinformacije. Blizu smo rješenja problema sa Srbijom, ali nije gotovo'

 Damir Krajač / CROPIX / CROPIX

- Moram reći da smo značajno promijenili odnose sa susjednim državama. Imamo sa Slovenijom otvorenu arbitražu. Mi smo se potrudili da pronađemo rješenje. Pokrenut ćemo bilateralne pregovore da rješimo granice. Sa susjednom Mađarskom imamo normalnu komunikaciju, između predsjednika Vlada i parlamenata, kao i mene i mog kolege. Jasno, imamo problem u odnosu između INA-e i Mola. Što se tiče arbitraže ona se nastavlja. Što se tiče BIH tu smo vrlo prisutni i aktivni, pomogli smo oko zahtjeva za članstvo, uskoro ćemo potpisati ugovor o partnerstvu i pomoći im da uđu u EU. Također, potrudit ćemo se među prvima ratificirat ulazak Crne Gore u NATO savez, rekao je na početku konferencije za novinare ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

- Odnosi između Srbije i Hrvatske se relaksiraju. Kroz medije se provlače neke neodgovorne, huškačke teze o ustašizaciji i fašizaciji, nitko od nas na te provokacije ne reagira. To jednostavno nije istina. Želimo dugoročno dobrosusjedske odnose, to je naša obaveza, to je naš zavjet i tome ću biti vrlo predan. Ne prijeti nikakva fašizacija, ne prijeti nekakva ustašizacija. Moram vrlo jasno reći da mi u Hrvatskoj imamo demokratski Ustav kojeg smo usvojili krajem 90-te godine. U tom Ustavu su navedene temeljne vrednote hrvatskog društva. Na nama je da štitimo te vrednote. Ako konstatiramo da netko svojim angažmanom to dovodi u pitanje to moramo jasno procesuirati. Ja moram reći da ne prihvaćam dociranje sa strane da su vrijednosti u Hrvatskoj ugrožene. Mi smo od mnogo tih zemalja na planu tolerancije napredniji, imamo u svojoj preambuli Ustava jasno određenje da se odbijaju bilo kakvi ekstremizmi. Ne znam ima li neki drugi Ustav to tako eksplicitno definirano, nemojmo samo nasjedati na tu fašizaciji, to je neodgovorno prema mladima. Moramo živjeti neopterećeno, rekao je Kovač.

- Što se tiče Srbije i otvaranja Poglavlja 23. pojavile su se razne poluinformacije. Što se tiče pregovora Srbije u članstvu u Europskoj uniji, naravno da Hrvatska može pomoći da Srbija na tom planu napreduje. Želimo da se tu postigne napredak. Ima tu dosta nejasnoća. Cilj je da Srbija bude u mogućnosti otvoriti to poglavlje, da tako kažem, položiti prijemni ispit. Pregovori o kriterijima za ulazak i otvaranje tog poglavlja su u tijeku. Mi smo u fazi da definiramo koje je štivo za to potrebno i koji su naši zahtjevi. To je sada vrlo jasno - suradnja sa haškim sudom, prihvaćanje odluka haškog suda, poštivanje manjinskih prava pa tako i prava hrvatske manjine za koje želimo da bude zastupljena u Skupštini i, naravno, problem regionalne jurisdikcije za ratne zločine, nastavio je.

- Mogu reći da smo blizu rješenju do kojeg dolazimo kroz razne razgovore s Europskom komisijom. Mislimo da je moguće doći do tog rješenje, mi ne puštamo poluinformacije i štitimo pregovarački proces. Bio sam iznenađen kada su neki kolege izašli bez prethodnog dogovora. Mislim na svog prijatelja i kolegu Hahna koji je jučer, iz meni nepoznatog razloga, izašao s informacijom da je Hrvatska, da tako kažem, odblokirala Srbiju. Vidjet ću s njim zašto je to rekao. Samo ću reći da za problem jurisdikcije želimo pronaći rješenje i na tragu smo toga, vrlo smo blizu rješenja, rekao je Kovač.

Na pitanje što misli hoće li opstati Vlada i hoće li u njoj ostati Karamarko ministar Kovač je rekao: 'Uvjeren sam u opstanak Vlade u kojoj su temeljni čimbenik i neizostavni dioničar HDZ s Tomislavom Karamarkom na čelu'.

- Danas će biti telefonska sjednica i Vlada će biti protiv opoziva. Sutra je opći sabor HDZ-a, pozivam vas da dođete i da osjetite klimu i snagu i jedinstvo najjače i najsnažnije stranke u Hrvatskoj, poručio je na kraju Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:03