DESNIČARI O NAJAVI KANDIDATURE

Kovačević: Podržavamo Škoru, Đapića je ionako na izbore nagovorio HDZ

Ne komentiram tuđe kandidature, kuham djeci ručak i nemam nadahnuća, odgovorio  je na naš upit Zlatko Hasanbegović
Pero Kovačević
 Davor Pongračić / CROPIX

Najava moguće kandidature na predsjedničkim izborima Ante Đapića, predsjednika stranke Desno, bila je predmet brojnih komentara političara koji na izborima povjerenje daju strankama tog političkog svjetonazora.

Iako se Đapić ogradio od sigurne kandidature najavivši kako će se “o tome razgovarati još u rujnu”, zanimljiva je i njegova konstatacija kako hrvatska desnica na predsjedničkim izborima nema svog autentičnog kandidata.

Europarlamentarka Ruža Tomašić kaže nam kako se s “njim davno razišla, a poznajući njegov dosadašnji rad, smatra kako on nema ni kvalitete ni karizmu natjecati se za takvu funkciju”.

Rasipanje glasova

- Mislim da ga je netko nagovorio da se kandidira, da to nije njegova želja ili ideja. Toj opciji koja ga je nagovorila u interesu je da se sa što više kandidata raspe biračko tijelo i glasovi pa da tako neki profitiraju. On jako dobro zna da neće dobiti izbore, može dobiti pokoji promil oko Osijeka, ali barem će se dobro promovirati - izjavila je Đ. Tomašić.

Na naš upit zašto desnica zapravo i nema nekog kandidata kaže kako ni ona više ne dijeli političare na lijeve i desne, nego na poštene i nepoštene.

- A zašto Škoro ne bi bio autentični kandidat desnice? Mi trebamo na važne funkcije birati ljude koji nemaju mrlja u prošlosti i putra na glavi, iza kojih stoji nekakav rad i rezutati za opće dobro. Ja bih svoj glas dala takvoj osobi - rekla je Tomašić uz malu zadršku oko toga tko je njezin favorit na izborima. Kaže - kampanja još nije počela, vidjet ćemo.

Promjene

I Pero Kovačević, član Hrvatskih suverenista, bivši saborski zastupnik i starčevićanac, kaže kako misli da je “Đapićeva kandidatura negdje drugdje osmišljena i to u HDZ-u”.

- Sjećate se da je on i na prošlim predsjedničkim najavljivao kandidaturu, pa se povukao i podržao Kolindu.

Očito da je u HDZ-u nastala panika oko Škorine popularnosti pa pokušavaju na sve načine zaustaviti njegov rast jer bi, po svemu sudeći, mogao dobiti izbore već u prvom krugu. Ovi pokušaji zabrane njegovih koncerata za koje su načelnici dobili naređenje iz središnjice HDZ-a daju dodatni vjetar u leđa Škori - kaže Kovačević.

Pitamo ga je li čuo kuloarske priče kako je Đapić nedavno često viđan u društvu Mate Granića i pretpostavke kako mu je kandidaturu on predložio.

- Pa, ne bih se čudio. On i Mate su dosta dugo u dobrim odnosima. I to je samo dokaz kako su “u strahu velike oči”, ali u HDZ-u kao da ne znaju da je narodu puna kapa istrošenih političara. Oni žele novo lice koje će unijeti optimizam da se konačno počne raditi pa da nam mladi ne odlaze, da pravna država profunkcionira, da se smanji korupcija, bolje povlači novac iz europskih fondova i da idemo naprijed. Zato suverenisti podržavaju Škoru jer je njegova pobjeda nagovještaj promjena - kaže Kovačević.

​Zastupnik Hrvoje Zekanović to potvrđuje i kaže “kako suverenisti imaju svog kandidata koji će postati novi hrvatski predsjednik, a svi, osim Milanovića i Grabar Kitarović, ostvarit će rezultat u razini statističke pogreške”. - Ako ne rade za nekoga (HDZ, SDP), bolje im je da se ne sramote - rekao je Zekanović.

“Granićeva kuhinja”

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović jučer nam je tek porukom poslao konstataciju kako “ne komentira tuđe kandidature i kako svaki punoljetni državljanin ima zakonsko pravo istaknuti kandidaturu”. Nakon kraćeg nagovaranja porukama, dodao je kako “kuha djeci ručak i nema nadahnuća”. Iz toga smo stekli dojam da je, između redaka, želio poručiti da mu Đapićeva kandidatura otvara apetit ili da mu je kandidatura totalno neprobavljiva. Ili je i on dobro obaviješten pa nam poručuje kako zna da je Đapićevu kandidaturu skuhao Mate Granić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:01