SLUČAJ IZ 1991. GODINE

'KRAĐA BERAČA KUKURUZA NIJE RATNI ZLOČIN' Vrhovni sud oslobodio pripadnika srpskih paravojnih jedinica Milana Španovića

 Darko Tomaš / CROPIX

Vrhovni sud je, nakon odbijanja žalbe tužiteljstva, potvrdio oslobađajuću presudu Milanu Španoviću kojemu se sudilo za ratni zločin jer je kao pripadnih srpskih paravojnih jedinica iz dvorišta u selu na glinskom području 1991. ukrao berač kukuruza.

Španovića, za kojeg Vrhovni sud u svojem priopćenju navodi samo inicijale, optužnica je teretila da je 1991. u vrijeme rata iz dvorišta u selu na ratnom području odvezao jedan berač kukuruza, odnosno da je za vrijeme oružanog sukoba stanovnicima pljačkao imovinu.

Vrhovni sud smatra da je da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da "jedna radnja odvoženja berača kukuruza" sama za sebe nema kriminalnu količinu koja se traži za postojanje kaznenog djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pljačkom imovine. Uz to, najviši sud smatra da za takvu radnju u optužnici ni ne postoji naznaka da bi bila učinjena u sustavnoj pljački imovine ostalih suseljana.

''Pljačka imovine kao sastavnica ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pretpostavlja postojanje sustavnih i kontinuiranih radnji te prisvajanje imovine u velikim razmjerima. Dakle, za postojanje ratnog zločina pljačkom imovine traži se sustavno višekratno poduzimanje radnji kojima se u velikim razmjerima prisvaja imovina civila. U konkretnom predmetu toga nema. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kad je optuženika oslobodio optužbe jer djelo za koje se optužuje po zakonu nije kazneno djelo'', stoji u pojašnjenju odluke Vrhovnog suda.

Španović je u odsutnosti 1993. na sisačkom Županijskom sudu pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Nakon što je u kolovozu 2009. izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije, na obnovljenom postupku pred istim sudom, Španović je proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na tri godine i pet mjeseci. Tu je presudu Vrhovni sud u rujnu 2010. ukinuo te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Nakon ponovljenog prvostupanjskog postupka zagrebački Županijski sud je u ožujku 2013. u cijelosti stavio izvan snage presudu sisačkog suda iz 1993. te je izreklo oslobađajuću presudu.

Španović je u četvrtom postupku u travnju 2016. na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora za ratni zločin nad civilima koji obuhvaća pucanje iz automatske puške po kućama četvero civila u selu Maja te odvoženje berača kukuruza iz dvorišta kuće jednog mještana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:30