BIVŠI HDZ-ov MOĆNIK

KRAH BIZNISA IVIĆA PAŠALIĆA Ostao je bez 250 stanova i 15 vila,okreće se energetskoj obnovi

Račun njegove tvrtke blokiran je od srpnja 2012., a obveze danas iznose 257 milijuna kuna
Zagreb, 010208. Odra, naselje O2. Ivic Pasalic gradi stanove. Novopeceni gradjevinar, Ivic Pasalic, proveo nas je kroz njegovo novo naselje u Odri. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Ivić Pašalić dvanaest godina bavio se građevinskim biznisom u koji je krenuo kad ga je Ivo Sanader 2002. potjerao iz HDZ-a, ali ovih je dana i ta faza njegove karijere privedena kraju.

Pašalićev biznis spasio se od stečaja jer je njegova tvrtka uspjela sklopiti predstečajnu nagodbu prema kojoj ostaje bez svih nekretnina te se okreće novom poslu: energetskoj obnovi.

Na sajmu u Veroni

Hypo Leasing prihvatio je plan o smanjenju duga Pašalićeve tvrtke Kapital Konzalting s 254 na 147 mililijuna kuna, a zauzvrat će se uknjižiti na 250 nekretnina u Odranskoj zavrtnici i 15 vila u Istri.

- Zadovoljan sam ishodom nagodbe - rekao je Pašalić jučer u telefonskom razgovoru i dodao da se sada može početi baviti poslom koji je i predviđen planom restrukturiranja.

- Prošli smo formalnu proceduru, nagodba je potvrđena, napravili smo ono što je u interesu vjerovnika, ali i nas u tvrtki. Sada krećemo u posao enegetske obnove kao što je to i predviđeno. To će sada biti naš glavni biznis, enegetska obnova zgrada i obiteljskih kuća - kaže Pašalić koji nam se javio iz Verone gdje je na sajmu i već razgovara o novim poslovima. U novi biznis energetske obnove, dodaje, uklopit će se i njegov posao s drvenim peletima.

- Gradnja stanova i kuća sada je završena priča - zaključio je Pašalić.

Blokiran od srpnja 2012.

A kad je 2002. završio političku karijeru u HDZ-u, okrenuo se građevinskom biznisu. Počeo je gradnju stanova, istarskih vila s bazenima... U svim projektima pratila ga je Hypo banka. No, i njega je sustigla kriza. Račun njegove tvrtke Kapital konzalting blokiran je od srpnja 2012., a obveze danas iznose 257 milijuna kuna. Hypo Leasing Kroatien potražuje 254,4 milijuna kuna.

Slaba prodaja

U procesu nagodbe banka je prihvatila plan restrukturiranja koji je Pašalić predložio u srpnju 2013., kojim se odrekao vlastitih potraživanja od 107 milijuna kuna. Preostalih 147,6 milijuna kuna banci će vratiti prepuštanjem 250 neprodanih nekretnina. U naselju O2 sagradio je 340 stanova, a prodao ih je manje od pola.

Hypo banka uknjižit će se i kao vlasnik 15 vila s bazenima koje je Pašalićeva tvrtka sagradila u istarskom Paradižu. Uspio ih je prodati devet. Pašalić je procijenio vrijednost imovine tvrtke na 148,4 milijuna kuna, od čega se 121 milijun odnosi na neprodane nekretnine u Odri, a 23,9 milijuna kuna na vile u Paradižu.

Pašalić je uvjeren da njegova tvrtka ima budućnost iako je ostala bez sve imovine na kojoj je bazirala poslovanje te se planira baviti energetskom obnovom kao novim izazovom. Istodobno se posvetio još jednom biznisu s drvenim peletima: godišnji prihod njegove tvrtke Mundus iznosi 25 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:07