BEZ DOZVOLE

Kraj Križevaca podigao toranj visok 34 metra, inspekcija naredila rušenje, Valent u suzama: ‘Moj život je završen‘

Valent Štefojić u zdanje je uložio više od 400.000 kuna, a sad se zabrinuto pita koliko će morati platiti uklanjenje istog

Toranj Valenta Štefojića

 Nikola Wolf/Podravski.hr

Nikome tko je prolazio cestom između Koprivnice i Križevaca nije promakla 34 metara visoka građevina koju je izgradio Valent Štefojić. Impozantan toranj u Majurcu nastao je između 2019. i 2021. godine, a Valent je za portal Podravski.hr ispričao kako je toranj gradio jer mu se pojavio u snu, u teškom periodu njegovog života. Nikad nije znao čemu toranj služi i koja bi bila njegova krajnja svrha, ali kako kaže, morao je slijediti san.

Fotografije nam je ustupio portal Podravski.hr

image

Toranj Valenta Štefojića

Nikola Wolf/Podravski.hr

- Poslije tog sna u sebi sam osjećao nevjerojatnu snagu. Radio sam toranj do iznemoglosti, od umora mi se treslo cijelo tijelo, ali bio sam zadovoljan i ispunjen. Toranj je bio moje poslanje i jedina preokupacija tri godine, a nitko mi nije dao niti jedan čavlić, u potpunosti sam ga sam izradio - govori Valent, koji je u zdanje uložio više od 400.000 kuna, ne računajući svoj rad.

Rušenje tornja, koji je trebao biti lokalna atrakcija, osvijetljena tako da svaka etaža ima svoju boju, jako ga je potreslo. Zdanje koje je predstavljalo tri godine života i koje je Valent izgradio sam u punom smislu te riječi na neki je način manifestacija njegove osobe, koja sad kopni.

- Meni je život sad završen. Svejedno mi je hoću li sutra biti na ovom svijetu ili ne. Svi su gledali kako toranj raste i nitko nije reagirao. Drugog dana, kad sam završio s radovima i skinuo šalung, došla je inspekcija. Sumnjivo mi je to, željeli su me uhvatiti u neku mrežu. Koliko ću sad morati platiti rušenje - kaže vidno uzrujani Valent.

image

Toranj Valenta Štefojića

Nikola Wolf/Podravski.hr

Toranj je nakon tri godine bio završen, ali sad se veći dio mora ukloniti. Prema inspekcijskom rješenju, vidljivo je da je Valenta i prethodno posjetila inspekcija te zatvorila gradilište, no završetak ovog projekta za njega nije dolazio u pitanje. No s tim se nije složila građevinska inspekcija, koja je naložila uklanjanje tornja, točnije njegovog djela, jer su inspektori vrlo vjerojatno po prijavi izašli na teren i zaključili da je građevina opasna te da ju treba srušiti, piše Podravski.hr.

- Toranj je građen tako da ga gotovo nije bilo moguće kvalitetnije graditi. Cijela konstrukcija je armirani beton. Primjerice, kad je bio potres u Petrinji, susjedi je popucala kuća. Na mojem tornju nije bio nikakvih posljedica, ostao je u potpunosti netaknut - objasnio je Valent Stefojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:43