NOVI E-SUSTAV

KRAJ NEPREGLEDNIM REDOVIMA Od nove godine porezne prijave se predaju samo preko interneta

Hrvatski građani i tvrtke od nove će godine porezne prijave podnositi isključivo elektroničkim putem preko novog sustava e-porezna
Zagreb, 290208.Guzva u posti u Branimirovoj. Zadnji dan za predaju poreznih prijava.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatski građani i tvrtke od nove će godine porezne prijave podnositi isključivo elektroničkim putem preko novog sustava e-porezna.

Jedan za šest

Svi porezni obveznici, uz iznimku onih koji imaju do tri zaposlena, preko jedinstvenog obrasca poreza, prireza i doprinosa JOPPD moći će online podnijeti svoje prijave. Taj obrazac zamjenjuje dosadašnjih šest, što će racionalizirati troškove poslodavcima, građanima i državnim institucijama.

Uz uštede, prednost novog sustava je što umrežava ministarstva, Poreznu upravu, REGOS i HZMO, a to bi pak trebalo olakšati razmjenu podataka o prihodima građana i omogućiti bolju kontrolu. Uz to, novi će način podnošenja prijava značiti i manje posla u tom dijelu u institucijama, pa će se tako, primjerice, u HZMO-u zaposlenici više baviti kontrolama.

Test na 2500 korisnika

U suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Poreznom upravom novi informatički sustav i obrazac izradila je tvrtka APIS-IT. Sustav je testiran zadnjih nekoliko mjeseci kod oko 2500 korisnika u Krašu, HEP grupi, Zagrebačkim otpadnim vodama. U Krašu će zaposlenici već 2. siječnja dobiti plaće koje će biti evidentirane preko JOPPD obrasca, a u HEP grupi se raduju što će se u tako velikom sustavu sada lakše obračunavati plaće.

Riječ je o kompleksnom sustavu koji se po složenosti donekle može usporediti s onim za fiskalizaciju.

- Iznimka su oni obveznicu koji ne koriste e-poreznu i imaju do tri zaposlena pa to mogu učiniti i papirnatim putem - pojasnila je Katarina Weber, voditeljica projekta iz APIS-IT-a, na današnjem skupu.

Ovo je trebalo uvesti prije 10 godina

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je da se sličan sustav pokušalo uvesti i prije deset godina.

- Više se neće moći događati da se nakupe deseci milijardi kuna neplaćenih doprinosa i sasvim je sigurno da se plaće više neće moći isplatiti bez doprinosa - izjavio je Mrsić.

U zadnjih godinu dana na ovom projektu radilo je stotinjak ljudi iz brojnih institucija. Nije poznato koliko je vrijedan sustav jer na to pitanje nisu odgovorili ni u Poreznoj upravi niti u APIS-IT-u. ( G. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:31