RIJEČ SINOPTIČARA

KRAJ PRAVOG LJETA: SPREMA SE DRASTIČNA PROMJENA VREMENA UZ VELIKO ZAHLADNJENJE Dobar dio Hrvatske pogodit će nevrijeme, temperature idu ispod 20 °C

 
Arhivska fotografija
 Goran Šebelić / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

U veći dio Hrvatske za vikend stiže drastična promjena vremena koja će na neki način označiti kraj 'pravog' ljeta, s obzirom da se očekuje osjetno zahladnjenje pri čemu će maksimalne dnevne temperature nerijetko imati jesenske vrijednosti. U pojedinim dijelovima države već sad ima nestabilnosti pa je obilne kiše, primjerice, u četvrtak poslijepodne bilo u Istri i na Kvarneru te u Lici, Gorskom kotaru i ponegdje u Dalmaciji, ali sve je to tek uvod u ono što slijedi.

U petak, prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, još će biti uglavnom sunčano i vruće, ali nestabilno. Uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, češći u središnjoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Istre.

Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu ujutro duž obale uglavnom slab burin, a zatim do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na Jadranu od 21 do 25. Najviša dnevna uglavnom od 29 do 34 °C.

Za vikend oblačnije uz češću kišu, pljuskove i grmljavinu, osobito potkraj subote i u noći na nedjelju. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme te obilna količina kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju.

Vjetar na kopnu slab, u nedjelju i umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu u subotu umjereno do jako jugo, dok će u nedjelju, najprije na sjevernom dijelu zapuhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a prema ponedjeljku i duž ostatka obale.

U nedjelju osjetan pad temperature, osobito u središnjim i gorskim predjelima te na sjevernom Jadranu.

Prema trenutnim predviđanjima, u nedjelju najviša temperatura u Zagrebu i Rijeci neće prijeći 17 Celzijevih stupnjeva, u Osijeku će se zaustaviti na 20, a u Splitu na 23 Celzijeva stupnja.

Vakulina prognoza

O predstojećim promjenama raspisao se i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji navodi da će pretežno suho, sunčano i vruće diljem Hrvatske u ovome ljetu biti još samo u petak. I pritom, unatoč ponekom pljusku, gotovo idilično u odnosu na vrijeme kakvo ćemo imati tijekom vikenda, kada slijedi zamjetna promjena, uz kišu, često i obilniju, praćenu grmljavinom, a ponegdje i olujno nevrijeme.

Nedjeljno će poslijepodne biti hladnije i za više od 10 °C nego u petak, mjestimice i subotu. Na Jadranu će pad temperature biti većinom manji, ali će nevolje nekima, osim pljuskova, grmljavine i nevremena, prouzročiti najprije jugo, zatim još jača bura, u nedjelju na sjevernom dijelu, zatim i južnije.

U većini Hrvatske sljedećih tjedana više neće biti vrućine i sparine kao u dosadašnjem dijelu kolovoza, ali već od ponedjeljka bit će ponovno vedrine, barem u meteorološkom smislu.

U istočnoj će Hrvatskoj u petak najniža temperatura biti od 17 do 19 °C, a najviša 32 ili 33 °C. Osim te vrućine i sparine, ostala obilježja vremena ne bi smjela odviše remetiti aktivnosti na otvorenome, iako su poslijepodne ponegdje mogući kratkotrajni pljuskovi, navodi Vakula.

Sasvim stabilno neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj, gdje će, kao i na istoku, prijepodnevnu gotovo vedrinu zamijeniti oblačnije poslijepodne, uz samo poneki pljusak.

Pljuskovi i grmljavina u petak su najvjerojatniji u gorju i unutrašnjosti Istre, dok će uz more sjevernog Jadrana do večeri biti većinom suho i pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar te mirno ili malo valovito more. Najniža temperatura zraka oko 23 °C, u unutrašnjosti 12 do 15 °C, a najviša između 28 i 33 °C.

U Dalmaciji još i malo viša, uz izraženiji toplinski val koji može djelovati na zdravlje nego na sjevernom Jadranu, te uz većinom sunčano vrijeme sa slabim vjetrom. Vjerojatnost poslijepodnevnih pljuskova postojat će uglavnom u unutrašnjosti, osobito u Zagori, a i Konavlima. Uz more stabilnije, uz burin, pa slab do umjeren jugozapadni vjetar, uz koji će more biti mirno ili malo valovito, temperature 26 ili 27 °C, čak i malo više od najniže jutarnje temperature zraka, koji će se poslijepodne zagrijati i na oko 33 °C.

Promjena za vikend

Vruće će još i u subotu biti na istoku i jugu unutrašnjosti, ali ne i u zapadnim krajevima, gdje je kiša moguća već prijepodne, a osobito će poslijepodne biti izraženijih pljuskova i grmljavine, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena. Nestabilno će biti i u nedjelju, te osjetno hladnije, poslijepodne često i za desetak stupnjeva nego u četvrtak i petak, ponegdje i u subotu. U ponedjeljak slijedi razvedravanje i nastavak svježine, a prema sredini novoga tjedna i ponovni porast temperature zraka.

Osim pada temperature te pljuskova, grmljavine i mjestimičnog nevremena, na Jadranu će za vikend nevolje nekima stvarati i vjetar - najprije jugo, ponegdje i jako, zatim još jača bura, najprije na sjevernom dijelu, poslije i južnije. Tijekom ponedjeljka većinom slabljenje bure i razvedravanje, uz samo poneki pljusak, uglavnom na južnom dijelu, a od utorka daljnja stabilizacija vremena, uz zatopljenje.

I dok će na kopnu vrućina uglavnom izostati, ponegdje na Jadranu u drugoj polovini tjedna ponovno može biti i vrućeg dana, ali ne baš ovakvog kakav je bio u dosadašnjem dijelu kolovoza, najavljuje Vakula.

Obilan snijeg u Sloveniji

Meteorološki portal Istramet navodi i da će ljeto iz alpskog područja iščeznuti sa stilom, s obzirom da se u višem području očekuje i do pola metra snijega.

Temperature zraka u Alpama gledajući plohu 850 hPa već danima su od 4 do 8 °C iznad višegodišnjeg prosjeka. Nailaskom hladne fronte sa sjeverozapada kontinenta uz stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu, vrijednosti će se u kratkom roku sniziti isto toliko ispod prosjeka.

U takvoj situaciji područja iznad 2000 metara očekuje drastično zahladnjenje i nagli prelazak kiše u snijeg kojeg će biti i u većim količinama. Prema prognozi ECMWF-a, na slovenskoj Kredarici valja očekivati do 40-ak centimetara mokrog snijega koji će padati na temperaturi od oko -2 °C.

Za planinski vrh visok 2541 metar snijeg i nije neko iznenađenje krajem kolovoza, no svakako je meteorološki događaj koji valja popratiti upravo zbog naglog zahladnjenja i prijelaza iz ekstremne topline u zimu i snijeg, navodi Istramet.

Opservacije Malog Vakule

Sa svojim opservacijama javio se i Ivan Šolić Šoki, poznat i kao Mali Vakula, koji je svoja zapažanja podijelio s novinarom Slobodne Dalmacije, koji ga je predstavio kao meteorološkog savjetnika.

- U meteorološkom žargonu, prva izražena ciklona koja nam stigne iza Velike Gospe, probudi Dalmatinke i Dalmatince iz ljetnog sna i podsjeti kako je ljetu skoro kraj, a na vrata će pokucati šarolika jesen, zovemo je "summer killer" ili "ciklona ubojica ljeta". Sparna subota ničim neće nagovijestiti "ubojstvo" ljeta i vrućina, a njegov "atentator" brzo i tiho stiže u noći na nedjelju, sa sjevera Europe. U visinskim slojevima atmosfere temperatura će naglo i drastično pasti, pa ćemo, doslovce, zaspati u ljetu i probuditi se u pravoj jeseni.

Uz obalu će u nedjelju one maksimalne dnevne temperature biti i do desetak stupnjeva niže u odnosu na ove današnje, a u Zagori će se spustiti malo ispod 20 Celzijevih stupnjeva. Ciklona će nas ipak brzo napustiti, a kao posljedica njezina premještanja, u ponedjeljak, kada slijedi stabilizacija vremena, zapuhat će vrlo jaka bura koja bi mogla narušiti normalno odvijanje pomorskog prometa. Bura će ohladiti more - kaže Šolić, najavljujući kako bi se većim dijelom sljedećeg tjedna trebalo zadržati stabilno vrijeme uz postepeni rast temperatura koje bi trebale biti prihvatljive.

- U najnovijem ažuriranju, ECMWF model za rujan i listopad signalizira manja pozitivna odstupanja temperature od višegodišnjeg prosjeka (0,5-1°C), a ono što najviše privlači pozornost je odstupanje oborina od prosjeka. Signalizira se anomalija oborina u odnosnu na tridesetogodišnji prosjek što bi u konačnici moglo značiti da bismo mogli imati kišovitiju jesen od prosjeka - iznosi Ivan Šolić.

Specijalno upozorenje HAK-a

Zbog najavljene nagle promjene vremena sa specijalnim upozorenjem javili su se i iz Hrvatskog autokluba.

- Pred nama je još jedan povratnički vikend tijekom kojeg bi, osobito u nedjelju zbog vremenskih neprilika moglo biti poteškoća na našim prometnicama. Mnogi će prema svojim domovima putovati upravo tijekom ovog i idućeg vikenda, navode u HAK-u.

- U petak, 24. kolovoza, pojačanog prometa, u smjeru unutrašnjosti te u smjeru zapada s povremenim zastojima bit će tijekom cijelog dana s čekanjima na graničnim prijelazima (osobito na GP Bajakovo sa Srbijom).

Tijekom subote, 25. kolovoza, najveće gužve bit će u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Najgušći promet očekuje se od 7 do 16 sati, a čekanja na granicama očekujemo također i tijekom večernjih i noćnih sati.

U nedjelju, 26. kolovoza, očekuje nas, prema prognostičarima DHMZ-a, nagla promjena vremena i jaka bura u podvelebitskom području što će zasigurno dodatno donijeti probleme u ionako otežan promet tijekom cijelog dana. Gužvi će biti u smjeru unutrašnjosti tijekom cijelog dana, a osobito poslijepodnevnih sati, zbog povratka domaćih turista sa svojih ljetnih odredišta.

Dužih čekanja tijekom vikenda bit će na sljedećim cestama:

a) naplata Lučko na izlasku s autoceste A1/A6 prema Zagrebu;

b) naplata Trakošćan na izlasku s autoceste A2 Zagreb-Macelj prema GP Macelj;

c) A7 GP Rupa-čvor Diračje prema GP Rupa i Pasjak;

d) Istarski ipsilon prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;

e) na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta;

f) u blizini turističkih središta na obali te na Jadranskoj magistrali;

g) na većini graničnih prijelaza – na ulasku, te na GP Macelj, Bregana, Kaštel i Plovanija i Rupa i Pasjak – na izlasku iz zemlje.

Moguća su višesatna čekanja na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom zbog čega predlažemo korištenje obližnjih graničnih prijelaza Tovarnik i Ilok.

Zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Čekanja će biti i u trajektnim pristaništima i lukama. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a po potrebi će se uvoditi dodatne linije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:23