POTVRDA ZA JUTARNJI

KRAJ SLUČAJA Nakon odbacivanja optužbi, predsjednica ipak pristala potpisati vjerodajnice Jošku Pari za Belgiju

 Ronald Goršić / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović ubrzo će predati vjerodajnice Jošku Pari, novom hrvatskom veleposlaniku u Belgiji, nakon što je Uskok odbacio optužbe protiv njega, potvrdili su iz Ureda predsjednice za Jutarnji list.

Izgleda da će se uskoro ovaj slučaj staviti “ad acta”, a Paro otići u Bruxelles, mada Kolinda Grabar-Kitarović sigurno ne spada među njegove pobornice. Ona je još u ožujku 2017. upozorila DORH na revizijsko izvješće prema kojem je u Washingtonu, za vrijeme mandata veleposlanika Joška Para, prodana zgrada veleposlanstva u četvrti Spring Valley po cijeni od 2,245 milijuna dolara, da bi je novi vlasnik adaptirao i prodao za čak 5,5 milijuna dolara. Za vrijeme dok se čekalo na kupnju nove zgrade veleposlanstva Paro je stanovao u hotelu što je MVP mjesečno koštalo 7000 dolara, a od dijela novca od prodaje zgrade veleposlanstva je odlučio za 472.000 kuna kupiti i namještaj, iako za tu svrhu nije prikupljen novac iz državnog proračuna što nije sukladno Zakonu o proračunu.

Ipak je predsjednica Republike u srpnju, u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem, postavila čak osam novih veleposlanika i to u Izraelu, Belgiji, Turskoj, Argentini, Čileu, Alžiru, Republici Koreji te pri Vijeću Europe u Strasbourgu. Za razliku od njih, Paro nije dobio vjerodajnice jer se čekao završetak istrage povodom optužbi na njegov račun, a u diplomatskim krugovima tvrde da je uživao Plenkovićevu podršku.

Onda je prošli tjedan i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja optužio Joška Paru za protupravne isplate državnog novca u veleposlanstvu u Washingtonu. “Ured državne revizije je 2017. utvrdio da je Veleposlanstvo u Washingtonu protupravno isplatilo 1,9 milijuna kuna lokalnim osobama”, rekao je Grmoja. Međutim, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ubrzo je potom objavilo kako je 19. rujna primilo Rješenje USKOK-a, kojim je odbačena kaznena prijava Damira Sabljaka vezana uz raspored mr. sc. Lorete Bertoša-Kušen u Australiju, kao i uz tvrdnje Damira Sabljaka vezane uz nalaz Državnog ureda za reviziju o lokalno angažiranim osobama u Veleposlanstvu RH u Washingtonu tijekom 2016. godine, u vrijeme mandata Joška Pare. Drugim riječima, Paro je oslobođen sumnji i može u Bruxelles.

A što se tiče veleposlanstva u Washingtonu, ondje je bilo podosta skandala. Bivši zaposlenik špijunirao je obitelj tadašnje veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović, a ona je službeni automobil koristila u privatne svrhe. Najgore je, ipak, prošao bivši ambasador Neven Jurica, koji je osuđen na godinu i pol dana zatvora jer je prokockao 120 tisuća dolara javnog novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:31