ULAZAK U SCHENGEN

Kraj stajanju na granici: MUP poslao uredbu u javnu raspravu, Macelj odlazi u povijest

Hoće li izmjene uredbi biti primijenjene već 1. siječnja, znat će se 8. prosinca, kada se odlučuje o hrvatskom ulasku u Schengen

Arhivska fotografija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ako se ostvare najave o ulasku Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja, s tim datumom u povijest odlaze i granični prijelazi prema Sloveniji i Mađarskoj te nekoliko graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu.

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo izmjene Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o standardima i uvjetima koje moraju ispunjavati granični prijelazi za učinkovito i sigurno obavljanje granične kontrole te Uredbe o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske.

Prema Prijedlogu izmjene Uredbe o graničnim prijelazima, ulaskom Hrvatske u Schengen ukinulo bi se 15 željezničkih i cestovnih međunarodnih graničnih prijelaza s Mađarskom i 58 graničnih prijelaza sa Slovenijom. Uz to, ukinuli bi se stalni granični prijelazi na aerodromima Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik i Osijek.

Tako će, među ostalim, u povijest otići cestovni granični prijelazi Macelj, Bregana, Rupa, Plovanija, Kaštel, Pasjak sa Slovenijom te Goričan, Terezino Polje i Donji Miholjac s Mađarskom. Ako se ispune najave, od prvog dana sljedeće godine preko tih i svih ostalih graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom prolazit će se bez zaustavljanja, a u graničnim kućicama više neće biti pripadnika policije i carine.

U ovom trenutku imamo sedam stalnih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu, a prema novoj Uredbi bilo bi ih šest. Prema njoj bi se ukinuli granični prijelazi Poreč, Rovinj i Korčula, a uspostavili bi se novi granični prijelazi Vis i Cavtat.

MUP predlaže i da se na sve vrste graničnih prijelaza uvedu uređaji za uzimanje biometrijskih podataka. Hoće li izmjene uredbi biti primijenjene već 1. siječnja, znat će se 8. prosinca, kada se u Bruxellesu odlučuje o hrvatskom ulasku u Schengen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:02