POBUNA U ISTRI

Kraj svojih vila za turiste ne žele pogon za reciklažu šute: ‘Kako je moguće da se ovo dešava?!‘

Mještani Kurila blizu Rovinja mislili su da će im prostorni plan dovesti tihe obrte, no tvrtka iz Buzeta dobila je dozvolu
 Duško Marušić/CROPIX

Kako se lako može manipulirati prostornim planovima koji nisu dovoljno precizni, pokazuje primjer u maloj općini Kanfanar pokraj Rovinja. Ona je, primjerice, predvidjela tihe zanatske djelatnosti u svojoj poslovnoj zoni Kurili, odmah na izlazu s Istarskog ipsilona za Rovinj, 300-tinjak metara od istoimenog sela, no tamo će se ubrzo sasvim legalno otvoriti reciklažno dvorište građevinskog materijala. Riječ je o postrojenju u koje se dovozi građevinski materijal, sortira i usitnjuje, što znači rad većih strojeva i određenu buku.

Baš zbog toga s pravom prosvjeduju stanovnici sela Kurili. Između ostaloga, dio njih se bavi turizmom pa ne žele drobljenje građevinskog materijala u blizini svojih vila i domaćinstava. Mislili su da će im prostorni plan osigurati miran suživot s poduzetnicima koji će tamo otvoriti tihe obrte i urede.

No, od ureda u toj poslovnoj zoni usred šume nadomak sela neće biti ništa. Jer je tvrtka Ekspert Gradnja iz Buzeta dobila potrebnu građevinsku dozvolu da otvori reciklažno dvorište građevinskog materijala. No, tek nakon intervencije nadležnog ministarstva. Mještanin sela Oriano Trošt ogorčen je i tvrdi da je to protiv svih propisa i da se moralo raditi o pogodovanju, iako za to nema dokaza.

image

Oriano Trošt

Duško Marušić/Cropix

Prašina, buka...

- Investitor je dobio građevinsku dozvolu za reciklažno dvorište inertnog građevinskog otpada na području zone Kurili. To podrazumijeva dovoz i odvoz materijala velikim kamionima, usitnjavanje dovezenog materijala velikim pikamerima, manipulaciju velikim strojevima, drobljenje.

Posljedica: prašina, buka, uništeni putovi, slično kao u kamenolomu tehničko-građevnog kamena. Ured u Balama nadležan za područje općine Kanfanar odbio je izdavanje građevinske dozvole lani na proljeće jer zahtjev nije sukladan prostornom planu. Investitor se potom na to žalio nadležnom ministarstvu, koje je poništilo rješenje Županije i naredilo županijskom uredu u Buzetu da izda građevinsku dozvolu. I potom je dozvola dobivena, na koju smo se žalili.

Dakle, službenik ureda za izdavanje građevinske dozvole odbio je zahtjev, susjedi su protiv, mještani su protiv, načelnik općine je protiv, izrađivač prostornog plana kao stručnjak smatra da zahvat nije sukladan odredbama prostornog plana. Argumenti su na našoj strani. Svi se pitaju što se događa, radi li se o još jednoj tipičnoj hrvatskoj priči - navodi nam Trošt. Naime, mještani sela protiv su takvog reciklažnog dvorišta jer je na tom području dugo vremena radio manji kamenolom protiv kojega su se borili godinama.

- Mislili smo da se nakon njegova zatvaranja stvar riješila, pogotovo time što je Općina unijela to područje u svoj prostorni plan kao tihu zanatsku zonu. Kako je moguće da nam se sada ovo dešava?! Dugo se borimo oko toga, već 20 godina, nismo bili radikalni u postupanju, a sada nas iskustvo uči da smo trebali biti - ističe Trošt.

I sam načelnik te općine Sandro Jurman tvrdi da Istarska županija nikada nije trebala izdati građevinsku dozvolu. Kaže da ju je izdala jer želi čitati plan drukčije od njih koji su ga donijeli.

- Činjenica je da smo u PP-u predvidjeli na području općine dvije lokacije na kojima se može raditi reciklažno dvorište za zbrinjavanje građevinskog otada, a to nije poslovna zona Kurili za koju smo PP-om predvidjeli da je zanatska. Tu je naša želja bila drukčija. Na tom području nismo željeli daljnju obradu kamena, a drobljenje kamena, koje bi se prema planu investitora tamo odvijalo, nije zanatska niti mirna djelatnost. Po meni je stvar jasna - ističe Jurman.

Predviđene lokacije

No, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine misli sasvim suprotno. Ističu u obrazloženju prihvaćanja žalbe investitora da mu Županija mora izdati dozvolu. Naime, u planu stoji da je određen potencijalan prostor za smještaj odlagališta i reciklažnog dvorišta inertnog građevinskog otpada s područja općine Kanfanar u komunalno-servisnim zonama Kanfanar-Sjever i Matohanci.

No, u idućem stavku se čita da su za uređenje reciklažnih dvorišta predviđene potencijalne lokacije u komunalno-servisnoj zoni Kanfanar-Sjever i komunalno-servisnoj zoni Sošići, ali i da ih je moguće urediti i u dijelovima ostalih zona proizvodnih i poslovnih namjena te na prikladnim mjestima građevinskih područja naselja. Ne navodi se o kakvim reciklažnim dvorištima se radi. Očito je općina mislila na reciklažna dvorišta nekakvog drukčijeg otpada, no to decidirano u planu ne stoji.

Ako je potrebno, podići ćemo i bukobran

Član Uprave buzetske tvrtke Siniša Vivoda objašnjava pak da su parcelu u zoni kupili tek kada su dobili informaciju baš iz nadležnog županijskog ureda da je tamo moguće urediti reciklažno dvorište za građevinski materijal. Dodaje da su bili šokirani kada im projekt prvi put nije dobio dozvolu pa su se zato obratili nadležnom ministarstvu. Odbacuje bilo kakvu primisao da se radi o pogodovanju.

- Već 15 godina želimo napraviti reciklažno dvorište za građevinski materijal i tražili smo za to lokaciju. Ova se nalazi uz postojeći kamenolom, a ne usred sela. Uz to, tek po dobivanju pismene suglasnosti da se to tamo može raditi išli smo na kupoprodajni ugovor.

Uz to, aplicirali smo sredstva na europske fondove za kupnju strojeva, koje smo već dobili. Što bismo sada mi trebali - pita se Vivoda. Kaže da se sa stanovnicima sela nisu susreli i da ih oni osobno nisu kontaktirali.

- Znam da je tamo prije bio kamenolom koji im je smetao. No, mi ćemo ovdje raditi s najnovijim strojevima čija buka neće prekoračivati dopuštene vrijednosti. Ti strojevi ne buče više nego njihovi traktori, a rade i u centru njemačkih gradova. Isto tako, u neposrednoj blizini radi kamenolom, pa nam nije jasno kako im ta buka ne smeta.

Voljni smo se naći s mještanima i porazgovarati o svemu, pa ako je potrebno podići i bukobran - zaključio je Vivoda. (B. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02