FATALNA BANKARICA I BLUDNI POP

KRAJ TAJNE ROMANSE ‘Uživalismo u zabranjenoj ljubavi, ali 10milijuna bila je prevelika kušnja’

Bivša splitska bankarica Jasmina Bilonić i bivši župnik u Baškoj Vodi fra Šime Nimac - koji su optuženi da su prisvojili 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta - nepravomoćno su osuđeni na razmjerno blage kazne: kontroverzni splitski sudac Slavko Lozina njoj je dosudio 21 mjesec zatvora, a njemu 24 mjeseca. Reporterka Nedjeljnog Hajdi Karakaš-Jakubin iz razgovora s njima i s njihovim obiteljima rekonstruira kako je počela i završila njihova ljubavna priča
 Paun Paunović/Cropix

Malo tko se može oteti dojmu da su nepravomoćno osuđena bankarica Jasmina Bilonić i njezin, očito pohlepni i bludni, fra Šime Nimac, bili udruženi u tajnoj romansi “teškoj” gotovo deset milijuna kuna. Tim novcem ih je, mimo volje crkvenjaka, počastila upravo Župa Blažene Djevice Marije.

No prema posljednjoj sceni, nakon što im je splitski sudac Slavko Lozina iscrpno objasnio da su krivi i kako im je mjesto u zatvoru, donedavni tandem koji je uživao u lagodnom životu trošeći novac od prodaje crkvenog zemljišta, ostavlja dojam da ih je novac razdvojio.

I dok fra Šime, koji je u krugu prijatelja prozvan fra Prč, vjeruje u “instituciju vrhovnog suca (misli na Boga) iznad Vrhovnog suda” i koji bi mu, prema njegovim uvjerenjima, trebao umanjiti ili odbaciti dosuđenih 24 mjeseci robije, u suznim očima premorene bivše bankarica dalo se iščitati da joj je presuđenih 21 mjesec zatvora omča oko vrata koju joj je, kao obrazovanoj vjernici, stavio fratar.

Unatoč presudi koja je ostavila gorak okus na dio prošlosti koja datira od proljeća 2012. godine sve do današnjih dana, fra Šime je uspio kroz svoj, ustaljeni osmijeh koji nije skidao od prvog pojavljivanja u sudnici, poručiti svojim nadređenima - provincijalu Jošku Kodžomanu i nadbiskupu Marinu Barišiću: “Niste uspjeli ubiti Boga u mojoj duši, niti ste uspjeli zatamniti sreću u mom životu. Postoji Vrhovni sud, a postoji i onaj vrhovni sudac iznad. Nemam razloga da budem ogorčen i život ide dalje”.

I doista ide. Tako su bankarica i fratar jurišali kroz život nakon što ih je u proljeće 2012. godine ponijela zaljubljenost. Flertovanja, besprekidna druženja, lascivni telefonski pozivi i SMS-ovi, maksimalna dotjeranost, a kasnije i šoping te putovanja u sekundi su ih oboje prebacili s druge strane zakona. Zgodna plavuša duge valovite kose, te šarmantan magnet za žene, fra Šime, pronašli su zajednički jezik i u poslovnom smislu.

Ona je znala da on raspolaže novcem, a njezine bankarske vještine su raspustile fratrov razum. Navodno su si vjerovali međusobno, točnije sve dok prevara sa crkvenim zemljištem nije izašla na vidjelo.

Predstava koju to dvoje vjernika pokazuje javnosti je: “Mi smo se razišli. Ne komuniciramo! Jedno za drugo ne postojimo”.

I dok se čeka odluka višeg suda o tome hoće li potvrditi presudu, preinačiti ju u blažu ili drastičniju, ili, pak, odlučiti da se suđenje ponovno provede zbog, eventualnih, nerazjašnjenih stvari, Crkva se sama mora izboriti u parničnom postupku za povratak otuđenih milijuna. Za to je već donesena prvostupanjska presuda na benkovačkom sudu, prema kojoj fra Šime mora vratiti 9,8 milijuna kuna, a Crkva će morati posegnuti sudskim putem i na račun s Jasmininim imenom u Partner banci. No neće to biti jedina njihova davanja. Osim povrata novca Crkvi, sudac Slavko Lozina naložio je Bilonić i Nimcu da moraju platiti i popriličnih 90.000 kuna sudskih troškova (fra Šime - 42.000 kuna i Jasmina - 47.500 kuna).

Što je bilo kad su raskrinkani?

Jasmina se obratila za pomoć splitskom poduzetniku Damjanu K., vlasniku tvrtke za servis brodova, a fra Šime je pobjegao u ulicu bivšeg premijera Ive Sanadera u Zagrebu, Kozarčevu, točnije kod prijateljice Gordane Friščić.

- Goga, mogu k tebi? Želim doći do kardinala Josipa Bozanića i monsinjora Marina Srakićem da im objasnim i upozorim ih na malverzacije - rekao je fra Šime Sanaderovoj susjedi koja ga je doživljavala kao “Jamesa Bonda 008”. Tamo je i uhićen, a nakon puštanja iz pritvora fratar je premješten u Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu, gdje je živio isposnički i čime mu je Nadbiskupijski ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije dao da opere grijehe.

Markantna, pak, Jasmina dobila je otkaz u banci jer se nije pojavljivala na poslu. A kako i bi kad joj je bio sjeo prvi crkveni novac i trebalo ga je “oploditi”. Ujedno, osnovala je tvrtku Instigo s direktoricom tvrtke In medias res i bivšom predsjednicom NO pulske TV Nove Žaklinom Mikolić, te vlasnikom agencije za promidžbu Medior Goranom Mihovilovićem. Njezin brak s policajcem s kojim ima dijete, u međuvremenu je doživio krah a nacija, Crkva, tužiteljstvo te svi njihovi poznanici, na čelu sa štovateljima fra Šime, ostali su bez riječi kad je u javnost dospio djelić njihove pohlepnosti.

Novcem su raspolagali kako su htjeli. Dobročiniteljski su pomagali i bližnjima posuđujući im na stotine tisuća kuna.

Fratrova misija je, kako je ustvrdio, prije svega bila sačuvati crkveni novac i obnoviti crkvu, a možda i izgraditi novu, bolju, ljepšu. Na temelju toga toga, milijun eura je ostavio na računu župe, a kako bi ga zaštitio, dio je prebacio na privatni račun. Obnova crkve u startu je nailazila na brojne probleme pa mu je njegova bankarica savjetovala da novac skloni. Na kraju je novac doista i sklonio. Na privatni račun, s kojega ga je “skidao” za jahtu i automobil koje je kupio, na posudbu prijateljima…

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:09