POSAO S TRAVOM

Krakovi afere Janaf: Kovačevićeva tvrtka kupila sjeme od majora Vojske Srbije

Dražen Požar, čija je tvrtka prodala tvrtki Rašeljke sjeme za sadnju, bio je predavač obavještajcima, a 2010. je ubio dvojicu
Dragan Kovačević
 Damir Krajac/Cropix

Tvrtka Rašeljke d.o.o. u kojoj sada već bivši direktor Janafa Dragan Kovačević ima petpostotni udjel i koja se bavila proizvodnjom industrijske konoplje, ali je pod istragom da je na parceli u Drenovu Boku uzgajala indijsku konoplju, prema podacima koje je Jutarnji list dobio od Ministarstva poljoprivrede, od 2015. do 2020. godine dobila je 3,94 milijuna kuna poticaja.

Ministarstvo je u 2018. godini obavilo i pregled na tim površinama radi kontrole sadržaja THC-a u konoplji na pet parcela, i sa svake parcele uzet je jedan uzorak, na kojima je bila zasijana industrijska konoplja sorte Fedora 17.

Kontrola na terenu, odnosno uzorkovanje je provedeno 22. kolovoza 2018. godine te su uzorci otpremljeni u Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na analizu THC-a i analizom je ustanovljeno da niti jedan uzorak ne sadrži više 0,2 posto THC-a (tetrakanabinola).

Prošli kontrole

Ovlašteno kontrolno tijelo u ekološkoj proizvodnji je za PG Rašeljke d.o.o. za godine 2015. - 2019. potvrdilo površine pod konopljom kao ekološki uzgoj, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na naš upit je li Ministarstvu poznato išta o policijskoj istrazi, odgovorili su da nisu dobili nikakvu dokumentaciju te da su informaciju o istrazi protiv Rašeljke, koja traje unazad mjesec dana, doznali iz medija.

"Zatražit ćemo dokumentaciju te ćemo temeljem iste postupiti sukladno propisima. Ako temeljem dokumentacije koju dobijemo utvrdimo da je udio THC-a bio viši od dozvoljenog, korisnik neće ostvariti pravo na potporu za te površine", navodi se na kraju odgovora Ministarstva poljoprivrede na naš upit.

I dok je u međuvremenu produljen istražni zatvor čelnom čovjeku te tvrtke Radoslavu Ivankoviću, u istražnom zatvoru je i Dražen Požar (49), vlasnik tvrtke Healthy Food koja je prodala sjeme Rašeljki.

Biografija Dražena Požara je zanimljiva jer je on u veljači 2018. godine zajedno sa suprugom uhićen u Beogradu zbog preprodaje ulja indijske konoplje. Kako su tada objavili srbijanski mediji, Požar je priznao da je prodavao ulje kanabisa, koje koriste teško oboljeli, ali da njegova supruga nema nikakve veze s navedenim kaznenim djelom. Oboje su nakon ispitivanja pušteni.

Mnogo ozbiljniji postupak bio je onaj koji se vodi protiv Požara, inače umirovljenog majora Vojske Srbije. On je u najmu imao restoran Sremska noć u Batajnici, a 14. prosinca grupa gostiju odbila je platiti piće, napali su ga i tukli i nanijeli mu teške tjelesne ozljede. Požar je iz pištolja na mjestu ubio Pavla Stanišića (23) i Zdravka Lukića, a još trojicu je ranio. Svaki od pet Požarevih ispaljenih hitaca pogodio je metu. U lipnju 2016. godine on je pravomoćno oslobođen optužbe uz obrazloženje da je pucao u samoobrani. Zbog premlaćivanja Požara, viši apelacioni sud povećao je kazne trojici koja je sudjelovala u Požarevu premlaćivanju, osudivši ih na 10 godina zatvora. Požar je pak osuđen na godinu dana zatvora zbog nošenja pištolja, iako je prvotno bio osuđen na godinu i pol zatvora.

Služio u Kraljevu

Požar je, inače, završio Pravni fakultet i Vojnu akademiju i u siječnju 2010. godine, nakon službe u Centru za usavršavanje kadrova službe vojne sigurnosti Vojske Srbije, bio je raspoređen u Drugu brigadu kopnene vojske u Kraljevu, ali je od svibnja 2010. godine bio na bolovanju. Nije bio, kako su pisali neki mediji, major vojne obavještajne službe, nego je tada već bio podnio zahtjev za prestanak aktivne vojne službe u Vojsci Republike Srbije u kojoj je služio od 28. srpnja 1995. godine.

Prvoosumnjičeni Ivanković navodno je rodbinski povezan s obitelji Udovičić, koji su suvlasnici Rašeljke. Željko Udovičić, bivši šef Štedbanke, također se dovodio u vezu s ovom tvrtkom, a u jeku afere Janaf spominjali su se i njegovi poslovi vezani uz Alfa Stan od kojeg je Kovačević kupio stan u Zagrebu. Sedmookrivljenog Požara tužiteljstvo tereti da je zajedno s Ivankovićem osnovao tvrtku Healthy Food i da je prodao sjeme Rašeljki. Tužiteljstvo tvrdi da su Požaru kao iskusnom proizvođaču industrijske konoplje, koji za tu vrstu proizvodnje ima i obiteljski OPG, bili jasni propisi i postupak sušenja te način vrijednosti tetrahidrokanabinola. On je u svojoj obrani sve to zanijekao.

Istraga tužiteljstva i policije još nije gotova

Policija i tužiteljstvo, prema odgovorima koje smo dobili i od PU sisačko-moslavačke i općinskog državnog odvjetništva u Sisku, nisu zaključili slučaj Rašeljke. Naime, policija nam je odgovorila da su izvidi i dalje u tijeku, a tužiteljstvo je odgovorilo kako o cijelom slučaju nisu obavijestili javnost zbog zaštite kriminalističkog istraživanja koje je nastavljeno pred nadležnom PU sisačko-moslavačkom te su nas uputili na policiju za dodatne informacije.

Naime, još se ne zna koliko je na parceli U Drenovu Boku na kojoj je bila deklarirana sadnja industrijske bilo konoplje koja je imala više od 0,3 posto THC-a.. Tvrtku Rašeljka tužila je jedna sezonska radnica koja je tijekom berbe na plantaži jabuka pala s platforme i teško se ozlijedila i sud je djelomično presudio u korist radnice.

Ona je teško ozlijeđena 2. listopada 2005. godine i tužila je Rašeljku d. o. o., a sud u Sisku dosudio joj je 14.600 kuna odštete uvećano za kamatu, ali i trošak tuđe njege i pomoći i parnične troškove. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:33