ČISTA ENERGIJA

Kralj Filip VI. i Milanović o velikom zajedničkom projektu istraživanja nuklearne fuzije: Gradit će se elektrana

Projekt DONES uključuje suradnju fizičara dviju zemalja, hrvatskih i španjolskih kompanija i daje šanse hrvatskim visokotehnološkim tvrtkama

Kralj Filip VI., Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović
 

 Goran Mehkek/Cropix

Španjolski kralj Filip VI. i hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozdravili su u četvrtak španjolsko-hrvatski program istraživanja nuklearne fuzije koja bi u budućnosti mogla biti izvor energije kao zamjena za fosilna goriva i nadopuna drugim rješenjima za čistu energiju.

Njih su dvojica sudjelovala na forumu IFMIF-DONES koji je dio dvodnevnog programa posjeta španjolskog kraljevskog para Hrvatskoj.

Radi se o vrlo konkretnom projektu u kojem bi svoje mjesto mogli naći i hrvatski znanstvenici i hrvatske visokotehnološke kompanije.

Projekt DONES "dokaz je važnosti koju mi - u Hrvatskoj i Španjolskoj - dajemo istraživanju održivih izvora energije za budućnost, a na bilateralnom planu briljantan primjer suradnje i partnerstva u svom najboljem izdanju između naše dvije zemlje", rekao je kralj Filip pred stotinjak gostiju na skupu u Hrvatskom državnom arhivu, na kojem bile i prva hrvatska dama i kraljica Letizia.

Rekao je kako je Europska unija prepoznala važnost i hitnost ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije ali, iako je potpora institucija EU-a jako važna, "to traži i uključivanje zemalja članica i partnera".

"Za nas je danas ogroman izvor ponosa - kada postavljamo temelje za ovaj izvrstan projekt (IFMIF-DONES) - istaknuti tako ambiciozan i tehnološki napredan program kao obilježje naše bilateralne suradnje s Hrvatskom", rekao je kralj, dodajući da je projekt multinacionalan i otvoren i drugim partnerima "koji dijele naš put u istraživanju nuklearne fuzije".

image

Kralj Filip VI., Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Sanja Milanović i kraljica Letizija

Goran Mehkek/Cropix
image

Kraljica Letizija i Sanja Milanović

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Milanović istaknuo je također da je ovo iznimno važan događaj za suradnju između dvije zemlje koji ima i "snažnu europsku dimenziju", naglašavajući važnost projekta istraživanja nuklearne fuzije i za hrvatske znanstvenika i kompanije.

Kralj Filip i predsjednik Milanović složili su se da je u današnjem svijetu punom izazova, kad znanstvenici upozoravaju da je hitno potrebno djelovati, a održiv razvoj je nešto bez čega se neće moći, potreban kolektivan napor, dijeljenje znanja i kreativnosti.

Projekt DONES, inicijativa dviju zemalja koja je ujedno strateški važna za EU, predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te uključuje suradnju fizičara dviju zemalja, hrvatskih i španjolskih kompanija i daje šanse hrvatskim visokotehnološkim tvrtkama.

image

Diana Morant Ripoll, Radovan Fuchs, kraljica Letizija, kralj Filip VI., Zoran i Sanja Musić Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Kraljica Letizija i Sanja Milanović

Goran Mehkek/Cropix

Program DONES predstavili su koordinator hrvatske fuzijske istraživačke jedinice Tonči Tadić i Ángel Ibarra, direktor španjolskog konzorcija IFMIF-DONES.

U okviru skupa potpisan je i memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava znanosti o suradnji na programu DONES. Memorandum su potpisali ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs te ministrica znanosti i inovacija Španjolske Diana Morant.

DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a (European Strategy Forum on Research Infrastructures) kao istraživačka infrastruktura za testiranje materijala potrebnih za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću fuzije, za razliku od klasičnih nuklearnih elektrana koje rade na principu fisije.

image

Kraljica Letizija i kralj Filip VI., Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran i Sanja Milanović, kraljica Letizia i kralj Filip VI.

Goran Mehkek/Cropix

Fuzija ima potencijal za stvaranje održivog izvora energije za budućnost kako bi mogla zamijeniti fosilna goriva i nadopuniti druga rješenja za čistu energiju.

Godine 2035. u Granadi na jugu Španjolske trebala bi se početi graditi fuzijska elektrana DEMO, a projekt DONES trebao bi dati materijal za nju. Elektrana bi trebala biti stavljena u funkciju oko 2050. godine.

Projekt DONES, u čijoj je realizaciji Hrvatska uz Španjolsku vodeća zemlja, drugi je po važnosti u velikom međunarodnom projektu fuzijske energije i to odmah nakon ITER-a, svjetskog megaprojekta na polju nuklearne fuzije u kojem sudjeluju sve najveće gospodarske sile, a gradi se u Francuskoj.

Nakon sudjelovanja na znanstvenom skupu, FIlip VI. sastaje se s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem čime će i završiti dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 17:03