MARIJAN LUKAČ

‘Kralj jaja‘ morao usmrtiti 150.000 kokoši: ‘Sve je ovo namještaljka, dobro znam od koga!‘

‘Rekli su mi da kada kao proizvođač jednom imaš salmonelu, onda uvijek imaš salmonelu...‘

Marijan Lukač, vlasnik tvrtke Lukač jaja, na konferenciji za novinare

 Nera Simic/CROPIX

Kada kao proizvođač jednom imaš salmonelu, onda uvijek imaš salmonelu - navodno je Marijanu Lukaču, vlasniku nekoliko objekata s kokošima nesilicama, rekao suparnik na tržištu u jeku prošlogodišnje drame kada je zbog otkrića salmonele morao usmrtiti 150 tisuća kokoši.

- Događa mi se isto. Inspekcija je među 920 uzoraka koje su uzeli na analizu pronašla jedan sa salmonelom i moram usmrtiti 52 tisuće kokoši. Jaja, naravno, ne prodajem. Ovoga puta je analiza trajala dvostruko dulje od uobičajenih četiri-pet dana - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Ivanić Gradu proizvođač jaja Marijan Lukač. Pritom je ispričao da je, ustvari, žrtva namještaljke kojom ga se pokušava izgurati s tržišta, a kako bi snažniji proizvođač uzeo dio tržišta tvrtke Lukač jaja.

Način uzimanja uzoraka

Lukač je opisao shemu prema kojoj, kada se uzimaju uzorci s njegovih farmi, inspektori ne koriste sterilne vrećice u koje bi spremali uzorke nego dolaze s otvorenim vrećicama koje mogu već biti kontaminirane. Prigovor na način uzimanja uzoraka nema učinka na sam postupak i posljedice pa se, usprkos prigovorima, analiza obavlja kao da se svi uzorci odlažu u sterilne vrećice. Posljednja analiza, napravljena prije desetak dana, rezultirala je jednim pozitivnim uzorkom među 920 analiziranih. Lukač tvrdi da je ustvari riječ o sprezi moćnijeg konkurenta i inspektora u kojoj moćni proizvođač jaja ostaje bez konkurencije i lakše preuzima tržište. Dodatno, Lukač tvrdi da u Hrvatskoj postoji samo jedan laboratorij koji radi analizu na salmonelu te je on, odnosno njegova tvrtka prisiljena dopustiti analize u laboratoriju u čiju neovisnost sumnjaju. Stoga je on samostalno slao uzorke na analizu izvan Hrvatske i, kaže, nije bilo ni traga salmoneli.

Na presici je Lukač kazao da Državni inspektorat nije reagirao na prigovor koji je poslao neposredno nakon prvog uzorkovanja, a u kojem se žalio jer posudica za prašinu koja se analizira nije bila zapakirana u originalnu tvorničku ambalažu. Navlake za obuću koje koriste inspektori uzete su iz otvorene kutije, što, smatra Lukač, ostavlja mogućnost manipulacije reazultatima analize, osobito što su tri djelatnika veterinarske stanice koji su uzimali uzorke pošpricali navlake nepoznatom tekućinom te u takvim navlakama šetali farmom.

- Takve uzorke su predali u najlon vrećicu, a nitko nas nije informirao o kojoj je tekućini riječ i koji joj je sastav - rekao je Lukač. Isto tako, ni te vrećice u koje su stavljeni nazuvci poslani na analizu nisu bile zapakirane u originalnu ambalažu.

- U Uputama za uzimanje uzoraka Ministarstva poljoprivrede jasno je naznačeno da će se dobiti lažno pozitivni nalazi ako je uzorak neprikladno uzet ili u neprikladnoj ambalaži - rekao je Lukač.

Kaznena prijava

Spomenuo je i sukob s djelatnicima Hrvatskog veterinarskog instituta podružnice Centar za peradarstvo koji su ga lani u rujnu kazneno prijavili jer im je, nezadovoljan preliminarnim analizama uzoraka dostavljenih iz jednog od njegovih peradarnika, prijetio da će "maknuti" pola ljudi te pritom spomenuo i svoj braniteljski status. Kaznena prijava je odbačena, ali Lukač sada sumnja u objektivnost istih stručnjaka koji analiziraju jaja s njegovih farmi. Pritom je kazao i da ga je neosnovano prijavio inspektor Gordan Jerbić, koji i dalje provodi inspekciju na Lukačevim farmama.

Priopćenje Državnog inspektorata nakon istupa Marijana Lukača

Priopćenje koje je Državni inspektorat objavio prenosimo u cjelosti:

Činjenica je da je Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata na osnovu zaprimljenih nalaza: Nacionalnog referentnog laboratorija Hrvatskog Veterinarskog Instituta, Centar za peradarstvo, Zagreb i nalaza za potrebe super analize uzetih na zahtjev stranke i otpremljenih na zahtjev stranke u “National Reference Centre for Enteropathogenic Bacteria and Listeria (NENT), University of Zürich”, utvrdila prisutnost bakterije Salmonelle Enteritidis u jatu peradi predmetne farme.

S obzirom na pozitivne nalaze te sukladno važećim zakonskim odredbama veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stranci će donijeti rješenje o zabrani premještanja peradi i jaja s farme osim upućivanja na klanje (preradu) ili uništavanje, uz posebno odobrenje izdano od nadležnog tijela.

Slijedom navedenoga stranci je ostavljena mogućnost da se životinje privedu klanju, po posebnim uvjetima, a jaja podrijetlom od zaraženog jata podvrgnu postupku prerade kojima se jamči uništavanje svih serotipova salmonela od značaja za javno zdravstvo u skladu s propisima o higijeni hrane.

S obzirom na prijašnja postupanja veterinarske inspekcije Državnog inspektorata na predmetnoj farmi, a koji ih je bilo više po istom pitanju prisutnosti bakterija iz roda salmonela, stranka je u dosadašnjem postupanju iskoristila zakonsku mogućnost te je privela klanju životinje u odobrenim objektima, a za izgubljenu dobit imala je pravo zatražiti naknadu od strane nadležnog tijela, što je i učinila.

Naglašavamo, veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provodi sustavno inspekcijske nadzore sukladno propisima koji se odnose na zdravlje životinja te zdravstvenu ispravnost, sigurnost i kvalitetu hrane, a kako bi hrana koja se stavlja na tržište bila zdravstveno ispravna za konzumaciju ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:18