ŽELJKO KOLAR

Krapinsko-zagorski župan: ‘Država nema nijedan argument za centralizaciju zdravstvenog sustava‘

‘Reforma zdravstvenog sustava da, centralizacija ne‘ - tvrdi Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar.
Željko Kolar
 Damir Krajac/Cropix

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ocijenio je u srijedu u Zaboku kako je nerad najlakše zakamuflirati velikim promjenama te da država nema nijedan argument za centralizaciju zdravstvenog sustava i ukidanje nečeg što je dobro.

Na konferenciji za novinare na kojoj su bili ravnatelji zdravstvenih ustanova u Zagorju, Kolar je istaknuo kako se oštro protivi odluci o centralizaciji zdravstvenog sustava, a rekao je i kako je to najgori mogući način nužne promjene.

- Iz naše bliže povijesti smo naučili, i nažalost doživljavamo to svaki dan, da je država loš gospodar. Kad god pojedine ovlasti prepusti lokalnoj i regionalnoj samoupravi, brži smo, bolji, učinkovitiji i transparentniji - rekao je Kolar i ustvrdio kako odgovornost za financijski kolaps zdravstvenog sustava ne snose županije, nego Vlada i mjerodavno ministarstvo.

Poručio je da su županije uložile previše novca u svoje zdravstvene ustanove kako bi im se oduzela osnivačka prava, a zahvaljujući znatnim ulaganjima, sve te ustanove u Krapinsko-zagorskoj županiji, osim Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, do pandemije koronavirusa pozitivno su poslovale.

- Dobro poslujemo jer smo posložili zdravstveni sustav kako bi bio brz, efikasan, i ono što je ključno - blizu naših pacijenata, a sada onaj koji loše gospodari želi uzeti ono što je dobro - rekao je Kolar i upitao: "Koji je krajnji cilj te priče?"

Jedan od primjera lošeg vođenja zdravstvenog sustava, rekao je Kolar, jest činjenica da je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti donesenom 2019. godine Ministarstvo zdravstva u roku od šest mjeseci moralo uspostaviti novu mrežu hitne medicinske službe, što do danas nije učinjeno.

- Reforma zdravstvenog sustava da, centralizacija ne - zaključio je Kolar.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako problem zdravstvenog sustava traje već dvadesetak godina i svodi se na financije, prihode, rashode i dugove.

- U devet godina plaća je narasla za 2,5 milijuna kuna mjesečno, zaposleno je dodatnih sedam osoba, a tu su i sanacije koje bi trebale biti dostupne svim zdravstvenim ustanovama. To su razlozi dugovanja. Prihodi i rashodi nam trebaju biti ujednačeni - rekao je Vančina.

Na konferenciji za novinare, osim župana Željka Kolara i njegove zamjenice Jasne Petek, bili su i ravnatelji županijskih Ljekarna, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te Doma zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:13