VREMENSKA PROGNOZA

Kratkotrajna stabilizacija, pa nova promjena: Pljuskovi, grmljavine, nagli pad temperature...

Sredinom tjedna mjestimice intenzivni pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno moguće i nevrijeme uz tuču

Kiša u Zagrebu (ilustracija)

 Damjan Tadic/Cropix

Završava tjedan vremenskih ekstrema u kojemu su dijelove Hrvatske pogodile nezapamćene oluje izazvavši nesagledivu štetu.

Idući tjedan ponovno nas očekuja nestabilno vrijeme. Pred nama su dva pretežno sunčana i vruća dana, većinom i sparna, a već u utorak i srijedu opet pljuskovi, grmljavina, lokalno vrlo vjerojatno i tuča, te najprije jugo, zatim bura, navodi se u HTV-voj prognozi.

U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti mirnije, stabilnije i sunčanije. Ujutro će mjestimice biti kratkotrajne magle, a danju uz uglavnom sunčano vrijeme temperatura će porasti do 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj će prevladavati sunčano, ali ipak na sjeveru navečer može biti ponekog pljuska. Ujutro temperatura od 14 do 17 °C, ponegdje i magla, a najviša dnevna oko 30 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu mirnije, barem djelomice sunčano uz umjeren jugozapadnjak te popodnevnu temperaturu od 29 do 33 °C, u gorju mjestimice malo nižu. No ipak će još ponegdje biti pljuskova i grmljavine, posebice u Istri i u Gorskome kotaru.

image

Sedmodnevna prognoza za Zagreb

DHMZ

Lokalno kratkotrajni pljuskovi mogući su i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti, no ne mogu se isključiti ni na obali i otocima. Ipak, dan će obilovati suncem, a zbog vrlo tople noći i vrućeg dana na snazi je i upozorenje na vrućinu.

I na jugu Hrvatske toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Blago osvježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak uz koji će more biti tek malo valovito, temperature oko 28 °C, dok će najviša temperatura zraka porasti do 34 °C. Ipak, ponajprije u zaobalju može biti i ponekog popodnevnog pljuska."

Na Jadranu vruće, jačat će jugo

Kako je za HRT prognozirala dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a, početak tjedna na Jadranu još većinom sunčan uz mnogima neugodnu vrućinu, no jugo će jačati, a nestabilnost rasti - pa su u utorak popodne na sjeveru vjerojatni izraženiji pljuskovi i grmljavina koji će se u srijedu proširiti i na Dalmaciju, a zatim će zapuhati jaka bura.

I na kopnu nakon uglavnom sunčanog, vrućeg i sparnog ponedjeljka, opet mjestimice intenzivni pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno moguće i nevrijeme uz tuču, a nakon toga u srijedu će i osjetno osvježiti uz umjeren, ponegdje prolazno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:28