PRVA KOMEMORACIJA U JASENOVCU

Kraus: 'Tomislav Karamarko nikada nije osudio ustaštvo, ovaj logor i zločine u njemu'

JASENOVAC - Prvi put u povijesti godišnjica proboja iz koncentracijskog logora Jasenovca podijeljena je u tri, odnosno čak četiri komemoracije. Molitvom za mrtve i stavljanjem simboličnih kamenčića podno spomenika "Cvijet" u Jasenovcu, u petak u 11 sati održana je komemoracija za žrtve tamošnjeg ustaškog koncentracijskog logora, koju je organizirala Koordinacija židovskih općina. Za tjedan dana, u petak 22. travnja bit će održane čak dvije komemoracije.: u 11 sati kod spomenika „Cvijet“ bit će službena državna komemoracija, a istog dana, s početkom u 9 sati, žrtve koncentracijskog loga iz redova srpskog naroda komemorirat će predstavnici Srpskog narodnog vijeća i i Pravoslavne crkve u mjesnoj crkvi u mjestu Mlaka nedaleko od Jasenovca. Četvrta komemoracija održat će se u nedjelju 24. travnja, kada će žrtve ustaškog logora komemorirati antifašisti.

Na komemoraciji zajednice židovskih općina, u petak 15. travnja, počast žrtvama ustaškog logora došli su dati, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac i saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović te Zoran Pusić u ime Antifašističke lige RH. U Jasenovac je počast žrtvama došao dati i saborski zastupnici Radimir Čačić i Furio Radin. Počast su odali i vijence položili i austrijski veleposlanik u RH Andreas Wiedenhoff, izraelska veleposlanica u RH Zina Kalay Kleitman te predstavnici veleposlanstava Nizozemske, Njemačke, Francuske, Kanade, SAD-a i Srbije.

U kripti jasenovačkog spomenika predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, kratko je rekao: „Ovdje smo kako bismo odali počast svim žrtvama logora Jasenovac“, a molitvu za mrtve, kadiš, predvodio je rabin Lucijano Moše Prelević. Osim predstavnik deset židovskih općina iz Hrvatske, u petak su u Jasenovac došli i predstavnici Židovske vjerske zajednice "Bet Israel" te predstavnici Sarajevske židovske općine.

Nakon službenog dijela komemoracije, Ognjen Kraus je istaknuo kako su organizirali odvojenu komemoraciju da bi skrenuli pažnju javnosti, upozorili da se u Hrvatskoj događa nešto slično zbivanjima u takozvanoj NDH 1941. godine i u Njemačkoj 1933. godine. – Ovo je reakcija na nečinjenje države u pogledu ustaških povika na ulicama gradova i nogometnim utakmicama, kao i govora mržnje u medijima, posebice na internetu. Ograda predsjednice Grabar Kitarović i osuda ustaškog režima i zločina dogodila se nakon što smo mi donijeli odluku o odvojenoj komemoraciji, te nakon pritiska izvana, a potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nije nikada osudio ovaj logor i zločine u njemu, nikada nije osudio ustaštvo i rasne zakone, rekao je Kraus.

Predsjednik Srpskog navodno vijeća Milorad Pupovac rekao je kako su predstavnici SNV-a na komemoraciji sa svojom subraćom u stradalništvu, Židovima, te da će nazočiti komemoraciji antifašista, dok na državnoj komemoraciji neće biti. – Ovdje smo upozorimo javnost, da se u Hrvatskoj konačno shvati da je zadnji moment da se zaustavi relativizacija ustaških zločina, da se shvati da je u Hrvatskoj na djelu oživljavanje ustaštva, rekao je Pupovac. Nabrajajući koja su to konkretna djela koja su „prelila čašu“, Pupovac je istaknuo da ih ima mnogo, bezbroj, ali da su najsvježiji primjeri marš šest tisuća ljudi kroz Zagreb, koji su skandirali ustaške pozdrave i smjenjivali ljude samo zbog etničke pripadnosti; zatim skandiranje ustaških pozdrava na utakmici s Izraelom, na što državni vrh nije reagirao, nije osudio, nije se ogradio, a zadnji primjer je Sedlarov film, koji je sramota za sve umjetnike, sramota za naciju jer se temelji na laži, na falsifikatu, rekao je Pupovac. Upitan što se treba dogoditi da se Srbi vrate na zajedničku komemoraciju iduće godine, Pupovac je odgovorio kako treba poštivati i provoditi hrvatske zakone, da se pripadnici vlasti trebaju jasno odrediti prema vrijednostima u društvu, osuditi sve pokušaje oživljavanja ustaštva, te zaustaviti aktivnosti koje se uz pomoć crkve odvijau po školama i ustanovama, koje tvrde da ustaški logor nije bio neko zlo, da je više zločina ovdje bilo nakon oslobođenja pa se osloboditelje želi prozvati krvnicima, a krvnike se nastoji rehabilitirati.

Ravnateljica Javne ustanove spomen-područje Jasenovac Nataša Jovičić nije nazočila komemoraciji, a novinarima je rečeno da je ravnateljica u Požegi, na ranije dogovorenom sastanku s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem. Natašu Jovičić branio je u petak u Jasenovcu bivši predsjednik Ivo Jospović, rekavši kako on dobro zna da je dobar dio obitelji ravnateljice Jovičić stradao u jasenovcu i da on ne sumnja u njezino opredjeljenje. – Znam da postoje određena neslaganja glede poste Muzeja, ona je savjetnica predsjednica za pitanja holokaust, ona vjerojatno ada slijedi politiku, ali ne bih rekao da je ona generator ovih negativnih trendova, rekao je Ivo Josipović.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:33