PORUKA

KRČKI BISKUP IZNAJMLJIVAČIMA APARTMANA UOČI SEZONE 'Turistima stavite križeve u sobe da znaju kamo su došli! Nemojmo se sramiti naše vjere'

Biskup Ivica Petanjak
 Tom Dubravec / CROPIX

Krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za Nedjelju turizma koja se obilježava 6. svibnja. Biskup Petanjak je, inače, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turista, a u svojoj poruci, među ostalim, poziva na one koji iznajmljuju smještaj turistima, da u apartmanima postave križ kao kršćansko obilježje i "kao znak da znaju kamo su došli".

- Svjesni smo da o dobroj turističkoj sezoni najvećim dijelom ovisi materijalno stanje i napredak cijelog našeg društva i države. Zato se radujemo dolasku svakoga gosta. No, nikad ne smijemo izgubiti iz vida da je svaki gost prije svega osoba, stvorena na sliku i priliku Božju, te kao takav zavređuje naše poštovanje i ljubav - piše u uvodu poruke biskupa Petanjka koju je objavila Informativna katolička agencija (IKA).

- Iz te perspektive nameće se potreba da se s jednakom ljubaznošću pristupa imućnijim kao i onim gostima koji su skromnijeg imovinskog stanja - ističe biskup, dodajući da svaki susret može biti obostrano obogaćenje, ako se događa u dobronamjernosti i otvorenosti, te i rad s turistima može pridonijeti osobnoj izgradnji.

- Naši gosti žele pronaći mir i okrjepu za tijelo, ali i za duh. Sigurno ste već doživjeli kako pojedini turisti i tijekom godišnjeg odmora zauzeto žive svoj kršćanski poziv te ga javno očituju stilom odijevanja, načinom prehrane te molitvom u određenim dijelovima dana kao i u raznim drugim prigodama. Neka nam u tome budu poticaj i nadahnuće da se i mi nikad ne sramimo svoje vjere nego da uvijek budemo spremni javno i odvažno posvjedočiti svoju pripadnost Kristu i Njegovoj Crkvi - poziva biskup.

- U tome smislu, zašto u našim kućama i apartmanima turisti ne bi pronašli križ kao kršćansko obilježje i kao znak da znaju kamo su došli - pita se nadalje.

Kaže da taj znak "i nama samima treba biti podsjetnik tko smo i kako se kao vjernici Krista raspetoga i uskrsnuloga trebamo ponašati".

- Znak križa može biti snažno sredstvo navještaja Kristova evanđelja, a naš način života i uslužnost potvrda naše vjere - ističe biskup.

- Kao dobri domaćini, razveselite svoje goste i poslužite svoje turiste, ali u svemu svojem zalaganju nađite vremena i za sebe, za susret s Isusom u molitvi kako biste bogate duše i otvorena srca mogli svojom dobrotom i velikodušnošću oplemeniti goste koji su vam poslani da neko vrijeme budu vaši ukućani. Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov - zaključuje biskup Petanjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 12:07