HLAČA ‘ZLOVOLJA‘

Krčkom sucu koji je odgodio raspravu zbog niskih primanja upravo su smanjili plaću

Oduzimaju mu trećinu plaće, ostvarene u prethodnom mjesecu i to na razdoblje od šest mjeseci.

Sud na Krku

 Screenshot Google

Državno sudbeno vijeće izreklo je kaznu Antonu Hlači, sucu Općinskog suda u Crikvenici, koji je u travnju ove godine skrenuo na sebe pozornost javnosti nakon što je otkriveno da je odgodio raspravu. Objasnio je tada da je to učinio jer je ‘doveden u stanje zlovolje‘ zbog ‘premale plaće‘ koju je primio za ožujak 2023. godine.

Protiv njega je pokrenut postupak, a u četvrtak je DSV donio odluku o novčanoj kazni - oduzimaju mu trećinu plaće, ostvarene u prethodnom mjesecu i to na razdoblje od šest mjeseci.

Prema navodima DSV-a, počinio je ‘stegovno djelo nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način‘ te ‘stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti‘.

Odluka krčkog suca u travnju se munjevito proširila društvenim mrežama i gotovo da nije bilo pravnika u zemlji koji nije komentirao slučaj. Nekoliko dana kasnije u izjavi za RTL pojasnio je svoju odluku da odgodi raspravu.

- Je li to baš bilo najprimjerenije? Iskreno, pa i nije. No kada živite u državi u kojoj se čak niti kurtoazno ne odgovara na dopise udruge sudaca, u kojoj predsjednik Vrhovnog suda ukazuje na rasulo u sustavu na što nitko ne reagira - što drugo preostaje? I sada svi slušaju - rekao je sudac Hlača u travnju.

Ako je suditi po imovinskoj kartici, krčki sudac mjesečno zarađuje između 16.000 i 17.000 kuna bruto, a što se tiče ostalih prihoda naveo je samo naknadu za rad u izbornom povjerenstvo na lokalnim izborima 2021. godine. Tu je zaradio oko 4.400 kuna.

Međutim, Hlača je naveo i četiri kredita koje isplaćuje. Mjesečno mu na te obaveze ode 6.181 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:41