INICIJATIVA 'U IME OBITELJI'

KREĆE PROCEDURA Potpise za crkveni referendum o zabrani gay brakova Sabor šalje u MUP na provjeru

Inicijativa U ime obitelji za svoj zahtjev da se raspiše referendum o tome trebali li Ustavom brak definirati kao zajednicu žene i muškarca prikupila je 749.316 potpisa
 Goran Mehkek/CROPIX

Gotovo 750.000 potpisa koje je prikupila inicijativa U ime obitelji radi raspisivanja referenduma o braku sutra će biti upućeno ministarstvima uprave te unutarnjih poslova na provjeru.

Saborski odbor za Ustav na prekosutrašnjoj bi sjednici, naime, trebao raspravljati i o toj referendumskoj inicijativi , a, kako nam je objasnio predsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin, to znači da će u prvom koraku donijeti odluku da se potpise pošalje na provjeru u resorna ministarstva.

- Za sada ćemo donijeti takav zaključak, a kada dobijemo podatke o provjeri potpisa, odnosno o tome koliko ih je valjano, onda ćemo u skladu s Ustavom i zakonom odlučivati o daljnjim koracima - kaže Grbin.

Inicijativa U ime obitelji za svoj zahtjev da se raspiše referendum o tome trebali li Ustavom brak definirati kao zajednicu žene i muškarca prikupila je 749.316 potpisa.

Sve su predali Saboru 14. lipnja s obzirom na to da referendum prema Ustavu raspisuje Sabor. Ako se u provjeri utvrdi da je najmanje 450.000 potpisa valjano, ispunjen je jedan od preduvjeta za referendum. Kada su, podsjetimo, sindikati prije nekoliko godina tražili referendum o ZOR-u, od gotovo 820.000 potpisa, nevažećih je bilo oko 93.000.

Otkad je inicijativa U ime obitelji prikupila dovoljno potpisa, u političkoj i stručnoj javnosti lome se koplja oko toga treba li ga raspisati ili ne s obzirom na to da bi uspjeh takvog referenduma onemogućio da u budućnosti i istospolni parovi sklapaju brak.

Vladajući SDP stoga je čak najavljivao da će pokrenuti izmjene Ustava kojima bi propisali da se referendum ne može raspisivati o temeljnim ljudskim pravima. Budući da smatraju da je i brak temeljno ljudsko pravo, na taj su način željeli onemogućiti raspisivanje spomenutog referenduma. No, od takvih izmjena Ustava navodno su odustali.

Isto tako, upravo su od SDP-ova predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina dolazila i tumačenja da ako referendum bude raspisan i prođe, Sabor može odbiti da se u Ustav unese odredba o braku. Ustavni stručnjaci odbacili su takva tumačenja i poručili da je odluka donesena na referendumu obvezujuća za Sabor.

Stoga je sve izvjesniji scenarij, koji, neslužbeno doznajemo, zagovara i dio zastupnika SDP-a, da se zatraži ocjena ustavnosti pitanja o braku. Kada bi, naime, Ustavni sud ocijenio da takvo pitanje nije u skladu s Ustavom, referendum ne bi mogao biti raspisan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:56