POTPISUJE SE UGOVOR

KREĆE PROJEKT OD 385 MILIJUNA KUNA Hrvatska u Izraelu kupuje topove za nove brodove

Izraelska tvrtka Rafael prodat će 5 topova od 30 mm. Oprema i obuka koštat će oko pet milijuna eura
Sibenik, 010612.Na pomorskom poligonu Zirje odrzana je pomorska medjuresorna Vjezba Jadran 2012 na kojoj su sujelovali Lucka kapetanija, Obalna straza, Policija, Carina sa brodovima i avionom i helikopterom. Cilj vjezbe kontrola plovila, ribarica sprjecavanje krijumicarenja i zastita okolisa.Na slici brod Obalne straze.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipanićev / CROPIX

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak sutra će u Splitu potpisati ugovor o gradnji pet obalnih ophodnih brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice.

Vrijednost ugovora je 385,4 milijuna kuna. Nakon 20 godina i gradnje raketne topovnjače Dmitar Zvonimir, ovo će biti prvi brodovi koji će graditi za potrebe Ratne mornarice. Te moderne brodove mornarica će koristiti za potrebe Obalne straže, koja sad ovisi o neadekvatnim plovilima starim 40 godina. Osim toga, brodovi će se koristititi za traganje i spašavanje te zaštitu unutarnjih morskih voda.

Uljanikova žalba

Vlada je još prije dvije godine utvrdila potrebu za nabavom tih brodova, a MORH-u su trebale pune dvije godine za provedbu natječaja. Ministar Kotromanović je ovu godinu zacrtao kao krajnju za potpisivanje ugovora, ali je sve zamalo propalo nakon što je protiv odabira Brodosplita brodogradilište Uljanik uložilo žalbu te je natječaj poništen. No, MORH je po ubrzanom postupku proveo novi natječaj i napokon je došlo vrijeme za potpisivanje ugovora. Brodovi će biti naoružani topom kalibra 30 mm. Prema tvrdnjama portala Defender.hr, za opremanje brodova topom najbolju je ponudu dao izraelski Rafael. Izraleci za sustav s daljinski upravljanom oružanom stanicom Typhoon, obuku osoblja, specijalne alate i održavanje traže malo više od milijun eura po komadu, što je ocijenjeno kao povoljna ponuda. Kako doznajemo, norveška tvrtka Kongsberg nije dala ponudu za opremanje brodova, što je iznenađenje. Naime, Kongsberg sa svojom oružanom stanicom 12,7 mm oprema hrvatska oklopna vozila Patria i kao gotova stvar se najavljivala da će opremati i brodove. No, oni se nisu javili, što se tumači prilično narušenim odnosima norveške tvrtke i MORH-a u projektu opremanja oklopnih vozila oružanom stanicom od 30 mm.

Plan isplate

Izraelski Rafael ovim si poslom otvara hrvatsko tržište, što je, navodno, bio glavni razlog tako povoljne ponude. MORH je ove godine za projekt nabave brodova osigurao 10,6 milijuna kuna. Na posljednjoj sjednici Vlada je MORH-u odobrila da preostala sredstava isplati u razdoblju od 2015. do 2018. Najteža će biti 2017. , kada će trebati isplatiti 161 milijuna kun

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:37