KONAČNO DOBRA VIJEST

Kreće prva investicija javnih poduzeća: Jadrolinija gradi 4 nova trajekta za 32 mil. eura

Javna poduzeća su prema najavama vlade trebala biti motor pokretanja gospodarstva s nizom projekata teških nekoliko milijardi kuna
 Marija Mihić/Cropix

RIJEKA - U suši domaćih investicija konačno i jedna dobra vijest. Nacionalni putnički brodar Jadrolinija upravo je objavila natječaj za gradnju četiri trajekta ukupne vrijednosti 32 milijuna eura.

Prva je to značajniji investicija velikog sustava javnih poduzeća koja su prema najavama vlade trebala biti motor pokretanja gospodarstva s nizom projekata teških nekoliko milijardi kuna.

Za razliku od većine ostalih javnih poduzeća za svoj investicijski ciklus obnove bijele flote Jadrolinij ne trebaju niti studije utjecaja na okoliš niti ishodovanje građevinskih i lokacijskih dozvola i ona je u stvari najspremnija za ulaganje koje je za sada ograničeno na spomenuta 4 trajekta mada imaju spremnu dokumentaciju i za narudžbe još brodova.

Razlog su ograničeni financijski potencijali nacionalnog brodara koji obnovu flote financira iz vlastitih izvora. Zbog dugotrajne natječajne procedure do potpisa ugovora s odabranim brodogradilištima proći će najmanje dva mjeseca, dok je realni rok za početak gradnje kraj godine.

Trajekti kapaciteta 145 vozila i 600 putnika trebali bi zaploviti u ljeto 2014.godine. Osim domaćih navoza koji je kriju interes za dobivanje ovog posla,sigurno će interes iskazati i druga brodogradilišta Mediterana jer su svi gladni novih ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:13