HDZ TRAŽI VEĆINU

Kreću konzultacije vladajućih i oporbe o obuci ukrajinskih vojnika: ‘Malo je čudno da to ide tek nakon rasprave‘

Cilj konzultacija je da se postigne dvotrećinska većina koje za sada nema jer oporba inzistira da je riječ o protuustavnom prijedlogu

Hrvatski sabor

 Davor Pongracic/Cropix

Prije konačnog izjašnjavanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EU-a ovog će se tjedna u Saboru otvoriti konzultacije između vladajućih i oporbe kako bi se postigla dvotrećinska većina koje za sada nema jer oporba inzistira da je riječ o protuustavnom prijedlogu.

"SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu da se dodatno Hrvatska uključi kroz civilnu komponentnu policije, MUP-a, unaprjeđenje kibernetičke sigurnosti u okviru Oružanih snaga Ukrajine i mi o tome razgovaramo na razini Vlade i Kluba. Vidjet ćemo ukoliko je moguće, a da ostanemo u okviru i vojne misije", rekao je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Europsko vijeće ima dvije odluke - o vojnoj misiji i civilnoj, dodao je. "Vidjet ćemo koliko je moguće u okviru ove odluke koja je na Saboru uključiti i takve prijedloge, a da ostanemo u okviru odluke koju je donijelo Europsko vijeće.”

Kaže da su otvoreni za razgovore, ali ne može Sabor sa svojom odlukom izaći iz okvira koji je definiran na razini EU.

Upravo dogovaramo taj sastanak, rekao je, kako bismo još jednom ‘razobličili bilo kakve naznake da bi vladajuća većina i Vlada uputili dokument u Sabor koji bi bio protivan Ustavu.

Grbin: Odazvat ćemo se ako dobijemo poziv

Ističe da je odluka u skladu s Ustavom i svim ranijim odlukama koje su se odnosile na vojne misije te da nema nikakvih skrivenih namjera, osim da je Hrvatska doista na tragu Deklaracije donesene odmah nakon što je krenula agresija na Ukrajinu i spremna pomoći ukrajinskom narodu.

Kazao je i da je riječ o definiranoj odluci EU, ali da će vidjeti je li moguće nadograditi je civilnim komponentama sadržanima u prijedlogu SDP-a i Zeleno-lijevog bloka.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) kazala je da su u njezinu Klubu različita mišljenja.

„Mi smo slobodnomisleći ljudi pa su već neki naši zastupnici rekli da će glasati za, i ja ću glasati za, jer je meni prihvatljivije da osnažimo Ukrajince da se bore na svom teritoriju nego da popuste, da nemaju nikakvih obuka, oružja i da se taj rat ne prelije na nas", rekla je.

Ne mislim da mi tako crtamo metu nama nego osnažujemo Ukrajinu da nastavi svoju borbu. A koliko će nas glasati za, a koliko protiv, to još ne znam”, poručila je.

Peđa Grbin (SDP) napominje da još nikakav poziv na konzultacije nisu dobili.

"Ako dođe rado ćemo se odazvati, čut ćemo što žele iz HDZ-a i vladajućih, ali ćemo im reći naše stajalište”, rekao je, istaknuvši da u SDP-u nisu spremni odstupiti od onog što je propisano Ustavom.

Ako su vladajući spremni uskladiti prijedlog s Ustavom, to će biti dobar korak za ovu zemlju, poručio je šef SDP-a.

‘Sami zakomplicirali, sami nek rješavaju‘

Sandri Benčić (Zeleno-lijevi blok) neobično je da prvo ide rasprava, a onda konzultacije jer, kaže, ‘ako tražiš dvotrećinsku većinu, onda se konzultiraš unaprijed‘.

Mi smo dali alternativni prijedlog za koji smatramo da je u skladu s Ustavom i odlukom Europskog vijeća i da rješava neke dubioze ne samo na našoj ustavnopravnoj razini nego i na razini Ugovora o EU, kazala je, tako da problemi koje se javljaju kod nas, javljat će se i na drugim razinama i mislim da su i mnogi u EK toga svjesni.

Zato mislim da bi bilo dobro da idemo s tim alternativnim prijedlogom obuke za neborbene djelatnosti čime bi se izbjegle mnoge ustavnopravne i dubioze na razini EU, poručila je.

"Trebamo se solidarizirati s Ukrajinom, ali ne možemo kršiti Ustav ni Ugovor o EU. Sve se to može napraviti, ali ne treba zbog panike i hitnoće gurati ona rješenja koja će dugoročno stvoriti lošu praksu”, smatra Benčić.

"Što se tiče konzultacija s HDZ-om oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, mi smo odlučili izaći iz tog živog blata koje su nam pripremili sa spuštanjem rasprave u Hrvatski sabor s obzirom da mi s tim nemamo nikakve veze”, izjavio je Zvonimir Troskot (Most).

Ne vidimo da bilo kakve konzultacije idu prema nekakvom rješenju. Sami su to zakomplicirali, sami neka to rješavaju, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 16:05