STIŽE TOPLINSKI UDAR

Kreću paklene vrućine: ‘Nemojte se iznenaditi kad zagrije i do ovog stupnja, usred smo jednog specifičnog procesa...‘

Usto će rasti i indeks UV zračenja pa će ograničavanje izlaganja suncu sredinom dana biti sve mudrija odluka

Ilustrativna fotografija 

 Tom Dubravec/Cropix

"Na kopnu će idućih dana prevladavati sunčano, vrlo toplo, uskoro i vruće. Sredinom idućeg tjedna iznenađenje neće biti ako ponegdje zagrije do 35 stupnjeva. Od ponedjeljka, osobito u gorju, povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar. Uglavnom će biti suho, uz popodnevni razvoj oblaka moguće su rijetke izolirane nestabilnosti. Potkraj radnog dijela tjedna moglo bi biti nestabilnije, i dalje vruće uz pojačan osjećaj sparine. Na Jadranu će biti pretežno vedro, u petak oblačnije. Na sjeveru povremeno s visokim, prozirnim oblacima, kaže Izidor Pelajić u svojoj tjednoj prognozi za HRT.

Kvalitetan odmor nekima bi mogle poremetiti tople noći, jutarnja temperatura bit će oko 20, a dnevna od 29 do 34. U sunčanu nedjelju oko 28, uz umjeren sjeverozapadnjak - a zatim vjetar slab do umjeren jugozapadni.

image

Prognoza na moru

/Hrt

"Ljetne vrućine u Hrvatskoj nastupe s premještanjem tropskog zraka iz sjeverne Afrike nad Sredozemlje - što se obično dogodi tijekom lipnja. Na početku smo tog procesa koji veoma dobro opisuje porast temperature na oko kilometar i pol visine iznad Zagreba, s prognoziranim maksimumom u četvrtak. To zatopljenje pratit će i dnevna temperatura pri tlu.

image

Prognoza na kopnu

/Hrt

"Idućih dana nastavit će se zagrijavanje, s njim porast jutarnje i dnevne temperature uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar, najprimjetniji u višem gorju. Uglavnom će biti sunčano i suho, uz rijetke oblake dnevnog razvoja, pa ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj ipak postoji mala mogućnost za kakav kraći pljusak. Na Jadranu pretežno vedro s umjerenim jugozapadnim vjetrom, noći će biti tople, dani sve više vrući.

Usto će rasti i indeks UV zračenja pa će ograničavanje izlaganja suncu sredinom dana biti sve mudrija odluka. Osvježenje će se tražiti u većinom mirnom ili malo valovitom moru čija će temperatura od trenutačnih oko 22°C također porasti", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:19