NATJEČAJ ZA NABAVU PLINA

KREĆU TEŠKI PREGOVORI: HEP nezadovoljan, Ina im nudi previsoku cijenu plina?

 Tea Cimaš/Ronald Goršić / HANZA MEDIA

HEP-ov natječaj za nabavku plina bio je otvoren do ponoći u petak, no njime još ništa nije završeno - prava akcija tek počinje.

Iz izvora bliskih Ini, koja je trenutačno jedini ponuđač na natječaju, može se čuti da su ponudili “konkurentnu cijenu” i da čekaju HEP-ovu reakciju. Kolika je to cijena, zasad je nepoznanica, pa ostaje otvoreno pitanje što znači konkurentna cijena i za koga je to konkurentna cijena. No, lako bi se moglo pretpostaviti da je konkurentna za Inu, ali ne i za HEP. Naime, drugi izvori bliski tim energetskim kompanijama kažu da nije postignut dogovor između Ine i HEP-a jer nije ponuđena cijena koja bi bila ista ili niža od minimalne prodajne HEP-ove cijene. Pravi pregovori između Ine i HEP-a, otkrivaju nam, kreću u ponedjeljak jer, kako se moglo čuti, nitko u HEP-u nije toliko lud da potpisuje ugovore koji su prema njihovoj procjeni štetni za tvrtku.

Iza kulisa

HEP-u je, naime, Vlada odredila maksimalnu reguliranu cijenu za kućanstva po kojoj moraju prodavati plin opskrbljivačima, od 18,09 lipa po kilovatsatu, pa bi prema njihovoj računici cijena koju Ina ponudi trebala biti niža od regulirane cijene. Sve sad ovisi o smjeru, jačini i interesima pregovarača. HEP uzima veće količine plina i na njih je lakše ispregovarati bolju cijenu, a Ini je zasad ekonomski interes da proda HEP-u, umjesto da ide prodavati svakom opskrbljivaču pojedinačno ili osvajati inozemno tržište. Trebaju se, dakle, naći na sredini koja će pozitivno utjecati na poslovanje obiju kompanija. Otkako je postala aktualna priča o plinu, spominju se potencijalni dogovori iza kulisa između Ine i HEP-a i najvjerojatnije se odvijaju neke vrste konzultacija. Kao potencijalni scenarij spominjala se Inina povoljna ponuda jer su, navodno, dobili određene benefite da bi ponudili nižu cijenu. No, prema neslužbenim informacijama, ne čini se da taj scenarij pije vodu.

Sljedeći tjedan se, stoga, nastavlja saga na plinu i za očekivati je da će se drama produbiti. Osim što će biti napeto u pregovorima između Ine i HEP-a, donosi se i metodologija utvrđivanja tarifnih stavki za javnu opskrbu plinom, opskrbljivači i distributeri spremaju se dići na noge, a izvori bliski Vladi kažu i da bi moglo doći do sukoba između Mosta i premijera Plenkovića. On, tvrde, želi rješenje za tržište plina koje neće uništiti cijeli plinarski sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:55