OBRANA ZA 'BANKOMAT'

Kredite je odobrio Protega, zašto bismo ih provjeravali?

Policija je raspisala međunarodnu tjeralicu za Josipom Protegom, bivšim šefom Hrvatske poštanske banke. Ostalima iz akcije Bankomat je određen jednomjesečni pritvor

ZAGREB - Dok se bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega nalazi na skijanju u Austriji, gdje je dočekao i Novu godinu, njegovi donedavni najbliži suradnici Ivan Sladonja i Marijo Kirinić, do daljnjega ostaju iza rešetaka.

Istražni sudac Krešimir Devčić prihvatio je prijedlog USKOK-a te je dvojcu i suosumnjičenim poduzetnicima Borisu Šimuniću, Oliveru Beideneglu, Svetimiru Gadži i Ivanu Galiću odredio jednomjesečni pritvor. Odluka odnosi se i na Protegu za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Raspisivanje tjeralice

Iako je njegov odvjetnik Čedo Prodanović najavio da se Protega planira vratiti u Hrvatsku na dan izbora, 10. siječnja, postoji mogućnost da ga Austrijanci i prije toga uhite.

Zanimljivo je da su sva šestorica uhićenih tijekom ispitivanja u USKOK-u iznosila obranu. I bivši bankari i uhićeni poduzetnici govorili su o okolnostima pod kojima su dobivali sporne kredite. Podsjetimo, Protegu i ostale tereti se da su mimo procedure, bez provjera kreditne sposobnosti i potrebnih garancija, četvorici poduzetnika odobrili ukupno 150 milijuna kuna kredita. Pritom se radilo o nenamjenskim kreditima u iznosima i po nekoliko desetaka milijuna kuna, koje su Šimić i ostala trojica dobili kao fizičke osobe na privatne račune, a umjesto da ih vraćaju, za podmirenje dospjelih kamata znali su dobivati i nove kredite od HPB-a.

Iako se radi o tajnom uskočkom predmetu, neslužbeno smo uspjeli doznati da su praktično svi privedeni pokušavali prebaciti odgovornost jedni na druge. Osumnjičeni poduzetnici, primjerice, vruću su lopticu prije svega gurali na bankare. Sladonja je neizravno teretio Protegu, a Kirinić je navodno odgovornost prebacivao na Protegu i Sladonju.

Nemarni pravnik

- Potpis na odluke o odobravanju kredita stavljao sam nakon što bi ih potpisao Protega. U njega sam imao puno povjerenje i nisam sumnjao da nešto možda nije u redu ako je on to već potpisao - izjavio je navodno Ivan Sladonja, pokušavajući sa sebe skinuti odgovornost, iako je kao član Uprave zadužen za pravne poslove morao pažljivo razmotriti sve pravne vidove valjanosti odobravanja kredita.

Kirinić, prijašnji financijski direktor i predsjednik kreditnog odbora HPB-a, navodno je rekao da je posljednji stavljao svoj potpis, također uvjeren da su predsjednik Uprave i Sladonja kao pravnik prethodno utvrdili valjanost odluka o odobravanju kredita.





Sladonjin bonus ‘samo’ 2,4 milijuna kuna

O sve više spominjanim političkim pritiscima pri dodjeli tzv. rizičnih kredita izgleda da ni Kirinić ni Sladonja nisu konkretnije govorili isljednicima. No, Sladonja navodno nije demantirao, kao njegov bivši šef Josip Protega u telefonskoj izjavi sa skijališta u Austriji, da su se krediti odobravali i po političkim nalozima.

- Za to trebate pitati Protegu, rekao je.

Zanimljivo je i da je Sladonja potvrdio da su sva trojica dobili nagrade zbog dobiti HPB-a ostvarene samo na papiru. Međutim, ustvrdio je da nije dobio 3,7 milijuna kuna, kako ga se tereti, već samo (!?) 2,4 milijuna.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:12