KRIZA KONCERNA

KREDITORI PRIHVATILI NOVOG IZVANREDNOG POVJERENIKA U AGROKORU 'Rekli su da neće koristiti klauzulu iz ugovora u slučaju smjene Ante Ramljaka'

 
Fabris Peruško
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Agrokor je u četvrtak objavio da su kreditori iz roll-up kredita prihvatili imenovanje Fabrisa Peruška za novog izvanrednog povjerenika i Irene Weber za njegovu zamjenicu, te izjavili da neće koristiti svoja prava iz ugovora koja se odnose na promjenu izvanrednog povjerenika.

"Vjerovnici po Ugovoru o najstarijem zajmu prihvatili su imenovanje Fabrisa Peruška na funkciju izvanrednog povjerenika i Irene Weber na funkciju zamjenice izvanrednog povjerenika u Agrokoru d.d. te su izjavili da neće koristiti svoja prava iz Ugovora koja se odnose na promjenu izvanrednog povjerenika", navodi se u objavi koju je Agrokor objavio na internetskoj stranici posvećenoj nagodbi.

Pritom iz Agrokora ne daju nikakva detaljnija objašnjenja, ali se da iščitati kako kreditori neće koristiti klauzulu iz ugovora o roll-up kreditu, koja im je davala i mogućnost da potraživanja iz tog ugovora učine dospjelim, ako Vlada ili sud u postupku izvanredne uprave smjene dosadašnjeg izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka.

Nakon što je Ante Ramljak 20. veljače premijeru Andreju Plenkoviću podnio neopozivu ostavku na dužnost izvanrednog povjerenika, a Vlada je početkom ovog tjedna za novog povjerenika predložila Fabrisa Peruška te za njegovu zamjenicu Irenu Weber, Trgovački sud u Zagrebu jučer je opozvao Ramljaka te imenova Peruška i Weber.

Ostavkom Ramljaka u medijima se aktualiziralo i pitanje klauzule iz roll-up kredita o mogućnosti da ti kreditori učine dospjelim potraživanja po tom kreditu.

Prošloga je tjedna i Zagrebačka burza od tvrtki iz sastava Agrokora čije dionice kotiraju na Burzi zatražila dodatne informacije vezane uz mogućnost upotrebe takve kaluzule iz roll-up kredita (Ugovor o najstarijem kreditu do 1,06 milijardi eura od 8. lipnja 2017. godine).

U odgovoru su te tvrtke navele kako u slučaju da Vlada ili sud u postupku izvanredne uprave zamijene izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka ili savjetnika za restrukturiranje, vjerovnik "ima pravo, ali ne i obvezu potraživanja iz Ugovora učiniti dospjelim".

U utorak je Burza dodatno zatražila od tih kompanija potvrdu ili opovrgavanje neprovjerenih medijskih napisa da je nakon sklapanja osnovnog teksta Ugovora o najstarijem kreditu u razdoblju od šest mjeseci sklopljeno najmanje osam izmjena i dopuna te sadrži li koji od tih aneksa odredbu koja mijenja ili dopunjuje onu da vjerovnici imaju pravo, ali ne i obvezu potraživanja iz ugovora učiniti dospjelim u slučaju da Vlada ili sud u postupku izvanredne uprave zamjene izvanrednog povjerenika.

Tvrtke iz sastava Agrokora u odgovoru su navele da je, prema informacijama kojima raspolažu, inicijalno sklopljeni ugovor izmijenjen, no da te izmjene ne utječu na navedena prava vjerovnika u pogledu zamjene izvanrednog povjerenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:42